Főoldal / Házi Praktikák ! / Így lehet ízletes és omlós a húsvéti füstölt-főtt sonka

Így lehet ízletes és omlós a húsvéti füstölt-főtt sonka

Színes tojás, torma, kalács, tavaszi zöldségek és a kihagyhatatlan füstölt-főtt sonka – ezektől rogyadozik az asztal a legjelentősebb tavaszi ünnepen, húsvétkor.

A sonka csak akkor lehet igazán szaftos, ha otthon, mi magunk készítjük el. Persze így is lehetnek melléfogások, de a sonka főzésének csak néhány fortélyát kell tudni ahhoz, hogy tökéletes legyen. Ha ezekre odafigyelünk, garantált a siker.

Megfontolt választás                       

Legalább annyi múlik a sonka kiválasztásán, mint magán a főzésen.

Bőrtől mentes, kevésbé zsíros sonkák is kaphatók a boltokban. Nem árt azonban, ha egy kis zsiradék is van a húson, így nem szárad ki olyan könnyen.

Ha tehetjük, gyorspácolt, fóliázott sonkát ne vegyünk. Helyette inkább kötözött- vagy parasztsonkát, esetleg füstölt csülköt szerezzünk be.

A kötözött sonkák beugratósak lehetnek, hiszen bár kívülről jól néznek ki, nem tudhatjuk, hogy belül milyen zsírtartalommal rendelkeznek. Így érdemes félbevágott darabot vásárolni.

Áztatás

A sonkánkat a sósságától függően tegyük hideg vízbe, legalább a főzés előtti este. Így nem csak kiázik a só, de omlósabbá is válik a hús. Amennyiben van rá lehetőségünk, áztatás közben cseréljük le néhányszor a vizét.

Hosszas főzés

A főzéshez annyi friss vizet tegyünk, amennyi épp ellepi a húst. Ha a víz felforrt, vegyük alacsonyra a lángot és ahány kilós a sonkánk, annyi órán át főzzük. Közben ellenőrizzük hústűvel.

Főzés közben figyeljünk a lakás páraszintjére is. Fedőt mindenképp használjunk.

Ízesítés

Bors, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, zöldfűszerek – bátran ízesítsük sonkánkat. De sót semmiképp ne tegyünk a vízbe, hiszen általában még áztatás után is kifejezetten sós marad a sonka.

Főzés után

Ha megfőtt a sonka, ne szedjük ki egyből a főzővizéből, mert könnyedén kiszárad és megkeményedik. A főzésből visszamaradt lé tojásfőzéshez alkalmas. Felhasználásával enyhén füstös aromájú, ízletes tojásokat kapunk.

Jó étvágyat kívánunk a húsvéti menühöz!

Nézd meg ezt is!

tábor

Nyári tábor előtt álltok? Így készülj, hogy ne sírás legyen a vége!

A nyári szünet a szülők számára nem csak játék és mese. Rengeteg logisztikával, tervezéssel, szervezéssel …