Főoldal / Házi Praktikák ! / Karácsonyi pulyka isteni fűszeres narancsmártással
pulyka

Karácsonyi pulyka isteni fűszeres narancsmártással

Semmi sem fokozza jobban az ünnepi hangulatot, mint egy ínycsiklandó karácsonyi pulyka. Épp ezért, elhoztuk a legjobb receptet, amit garantáltan az asztal minden vendége imádni fog!

Ez az étel nemcsak finom és tápláló, de a narancs és a fűszerek hozzáadásával igazi ünnepi varázst visz az asztalra. Készítsük el együtt ezt a csodás karácsonyi pulykát, amellyel biztosan le fogod nyűgözni a családodat!

Hozzávalók:

  • 4-4,5 kg friss (vagy teljesen felolvasztott) pulyka
  • 1-2 evk sózott vaj (szobahőmérsékletű)
  • 3 db narancs
  • 2 egész fahéjrúd
  • 10 db egész szegfűszeg
  • 2 db egész csillagánizs
  • 2 db hagyma, hámozva és negyedelve
  • néhány ág friss zsálya
  • 150 ml forró csirkehúsleves
  • 1 hegyes tk őrölt fűszerkeverék
  • 1 ek méz
  • ½ tk őrölt fekete bors
  • 2 marok friss vagy fagyasztott vörösáfonya

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180ºC fokra. Vegyünk elő egy nagy tepsit és helyezzük rá a pulykát.
  2. Tiszta kézzel dörzsöljük jól el a vajat a pulyka tetején, különösen a mellrészén.
  3. Szeleteljünk fel egy narancsot és rendezzük el a szeleteket a pulyka tetején, majd adjuk hozzá a fűszereket, néhányat a belsejébe is bedugva. Tegyünk négy hagyma negyedet a pulyka mellé is.
  4. Facsarjuk ki egy másik narancs levét egy tálba, majd tegyük félre. Az összenyomott narancshéjakat, négy hagyma negyedet és a zsályát is tegyük a pulyka belsejébe.
  5. Öntsük a húslevest a pulyka alá, majd takarjuk le alufóliával, ügyelve arra, hogy a gőz szabadon keringhessen, és a bőr ne érjen a fóliához. Ha szükséges, tegyünk egy másik réteg fóliát a tetejére annak érdekében, hogy biztosan lezárva maradjon.
  6. Süssük 2 órán keresztül, úgy hogy közben óvatosan bontsuk ki és kb. 30 percenként locsoljuk meg a húslevessel, majd újra zárjuk le a fóliával.
  7. Eközben adjuk hozzá a fűszerkeveréket, a mézet és a fekete borsot a tálban lévő narancsléhez, és keverjük jól össze.
  8. Két óra után vegyük le a fóliát a pulykáról, és locsoljuk meg újra húslevessel, majd szűrjük le a főzőlevet, és adjuk a mártáshoz. 
  9. Kenjük meg a fűszeres mézes keverékkel a pulykát, ügyelve arra, hogy egyenletesen legyen bevonva. Szeleteljük fel a maradék narancsot és tegyük a tepsibe a vörösáfonyát is.
  10. Tegyük vissza a pulykát a sütőbe, de már fedetlenül, majd 45 percen át így süssük.
  11. Ellenőrizzük, hogy a hús alaposan átsült-e, majd lazán fedjük le a fóliával és helyezzünk egy tiszta konyharuhát a tetejére, hogy melegen tartsuk, míg a hús pihen, és befejezzük a köret elkészítését. 

Jó étvágyat és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

pulyka

Nézd meg ezt is!

Fahéjas csiga

Ínycsiklandozó cinnamon roll: A tökéletes fahéjas csiga receptje

A fahéjas csiga, vagy más néven cinnamon roll, egy olyan sütemény, amely az édes péksütemények …