Főoldal / Gyereknevelés / Nyári tábor előtt álltok? Így készülj, hogy ne sírás legyen a vége!
tábor

Nyári tábor előtt álltok? Így készülj, hogy ne sírás legyen a vége!

A nyári szünet a szülők számára nem csak játék és mese. Rengeteg logisztikával, tervezéssel, szervezéssel jár, hogy mindig legyen valaki, aki gondoskodik a gyerekről.

Nagyszülők, nagynénik, nagybácsik – mindent bevetettél már, mégis maradnak olyan napok, amikor a gyerkőc felügyelet nélkül marad?

Ilyenkor jönnek jól a táborok. A kérdés csak az, hogy vajon el lehet-e engedni a gyereket egy hétre egyedül? Mi történik, ha hatalmas hiszti, sírás-rívás lesz a vége? A pénz elvész, a gyerek otthon marad.

Viszont ha alapos felkészülés és megfontolt tervezés előzi meg a tábort, nem lehetnek gondok. Van néhány jó tippünk, hogy mi az, amit gondolj át, hajts végre, mielőtt útnak indítod gyermeked.

Alkalmas-e a programra?

A nyári táborok általában az alsó tagozatos és attól idősebb korosztályt várják. Az, hogy egy kisiskolás gyermek helyt tud-e állni, azt jórészt a személyisége határozza meg. Ha az iskola által szervezett tábort nézted ki, mindenképp kérdezz rá a pedagógusoknál, hogy szerintük alkalmas-e a programra.

Beszéljétek át a részleteket!

Nem küldheted el úgy gyermeked, hogy felteszed az buszra és kész. A bizonytalanság félelmet kelthet benne. Beszélj át vele mindent. Meséld el neki, hogy hova fog menni, ott hányan lesznek, milyen gyerekek veszik majd körül, milyen programok lesznek ott és hogyan tartjátok majd a kapcsolatot.

Készítsd fel az önállóságra!

A táborokban már elvárják a gyermekektől, hogy önállóak legyenek. Épp ezért erre érdemes felkészíteni a kisiskolást. Adj neki praktikus tanácsokat, a bőröndöt pedig együtt pakoljátok be, hogy mindent gyorsan megtaláljon. A táskába mindent tegyél bele, amire csak szüksége lehet, ne lásson semmiben hiányt, viszont felesleges csecsebecsékkel ne terheld, ugyanis ezektől csak nehezebben talál majd rá a valóban hasznos kellékekre. A táborokhoz elengedhetetlen tárgyakat semmiképp ne felejtsd ki a táskából. A nyári táborok gyakori vendége a tetű. Kíméld meg családodat a tetűinváziótól, kislányod táskájába a hagyományos hajgumi helyett mindenképp egy tetűstop hajgumit dobj be.

Ne kelts benne félelmet!

Ne vázold fel gyermekednek azt a helyzetet, hogy mi történik vele, ha nem érzi jól majd magát a táborban. Még ha vannak is kétségeid, ezeket semmiképp ne közöld vele, ugyanis ezzel alaptalan félelmet generálsz benne. Ha a gyerkőc úgy érzi, hogy van mitől tartania, az első kisebb akadálynál elveszíti kitartását és feladja a tábort.

Ha nem szeretnél semmit kifelejteni gyermeked táskájából, olvass bele korábbi cikkünkbe is!

Nézd meg ezt is!

Málnás jégkrém

Frissítő nyári élvezet: Kókuszos málnás jégkrém

Azok számára, akik imádják a könnyű, frissítő desszerteket a forró nyári napokon, a kókuszos málnás …