Főoldal / Házi Praktikák ! / Praktikus tippek a tavaszi nagytakarításhoz

Praktikus tippek a tavaszi nagytakarításhoz

Ahogy elkezd felmelegedni az idő, itt az ideje üdvözölni a tavaszt, és hagyni, hogy átjárja az otthonunkat. Tárd ki az ablakokat, és bizony a tisztítószeres szekrényedet is, mert jöhet a tavaszi nagytakarítás!

Azt sem tudod, hol lenne érdemes elkezdened? Ismerjük az érzést, de összeállítottunk neked egy kis listát inspirációként, hogy megkönnyítsük a dolgod. Fontos, hogy mindig csak a következő feladatra koncentrálj, mert ha az egészet próbálod nézni, akkor biztosan belefáradsz, még mielőtt elkezdenéd.

Konyhaszekrények

A konyhaszekrényünket nem töröljük át alaposan kívül-belül minden egyes takarítás során, de ilyenkor, a tavaszi nagytakarítás keretében nem árt ezt is felvenni a listánkra, hiszen a főzés közben keletkezett zsír, és a levegőben szálló por bizony hajlamos megtapadni ezeken a helyeken. Érdemes a tisztításon kívül egy kis selejtezést is végezni ilyenkor. Biztosan találsz olyan edényeket, dobozokat, amik már elhasználódtak, ezer éve nem használtad őket, és csak a helyet foglalják.

Hűtő

A hűtőnket sem takarítjuk ki általában minden héten, pedig számos szennyeződés és baktérium lehet benne. A tavaszi nagytakarítás során ne felejts el erre is időt szánni! Pakold ki az egész hűtőt, és mosd át alaposan, kívül-belül egyaránt.

Sütő

Ha égett szagot kezdesz érezni, amikor bekapcsolod a sütőt, akkor itt az ideje egy alapos takarításnak itt is. A legjobb megoldás, ha jól befújod a sütő belsejét hideg zsíroldóval, hagyod 1-2 órát állni, majd könnyedén ledörzsölöd az égett, zsíros részeket. Ne felejts el gumikesztyűt használni, és jó alaposan átmosni a sütőt mielőtt újra használod, mert a hideg zsíroldó egy nagyon erős, maró tisztítószer.

Ablakok

Ilyenkor tökéletes az idő az ablaktisztításhoz! Óvatosan töröld foltmentesre kívül-belül, és ne felejtsd el a párkányokat sem! Figyelj rá, hogy ne akkor csináld, amikor erősen süt a nap, mert úgy a tisztítószer hamarabb megszárad, minhogy le tudnád törölni, és foltos marad az üveg.

Függönyök

Mikor mostad ki utoljára a függönyöket? Ez is egy olyan házimunka, amit elég ritkán csinálunk, időigényes, és bonyolult művelet, de hidd el megéri! A szoba mintha megújulna, és finom illatot fog árasztani. Egy kis praktikus tipp, hogy nem kell a függönyök kiterítésével és vasalásával bajlódni, ha a mosógépből kivéve azonnal vissza is teszed őket. A helyükön is meg tudnak száradni, és így ki is rúgják magukat, nem kell tartanod a gyűrődésektől.

Padló

Az ilyen alkalmakkor, amikor több időt szentelünk a lakás gondozására, lehetőség nyílik a tisztítás mellett egy kis ápolásra is. Miután alaposan feltörölted a padlót, használj a felületnek megfelelő ápolót, hogy sokáig megőrizze fényét!

Ez csupán néhány ötlet volt, de a fentiek alapján készíthetsz magadnak egy saját listát. A legjobb ha szobáról szobára haladsz, és úgy gondolkozol, hogy melyek azok a felületek, amikre a hétköznapokban nem igazán van idő. Ha különösen szervezett vagy, akkor akár időbeosztást is készíthetsz hozzá, ha pedig elkél egy kis segítség, akkor nyugodtan vond be a család többi tagját is!

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …