A zöldséges pulton válogatva vitaminforrás után nézelődve bizony számos gyümölccsel találkozunk. Persze az egészséges táplálkozás szempontjából szinte mindegy is, hogy hová soroljuk a növényeket, zöldség vagy gyümölcs ugyanúgy egészséges. Annak érdekében, hogy ne korlátozd le a felhasználásukat érdemes megjegyezni melyik gyümölcsöket szokás zöldségnek nézni. Használd őket bátran annak, amik valójában
- paradicsom
A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki. Így pedig ha belegondolsz, akkor a paradicsomszószos spagetti tulajdonképpen gyümölcsös tészta. Vagyis, ha épp úgy tartja kedved, hogy délután nassolsz egy kis paradicsomot, senki nem nézhet rád furán!
- avokádó
A lágy, krémes avokádót általában zöldségekkel, sajtokkal vagy szószként pirítóssal fogyasztjuk. A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy az avokádó gyakorlatilag egy érett virág, vagyis a gyümölcsök közé sorolható. Így viszont nem meglepő, hogy ízben milyen szuperül passzol az eperhez.
- tök
A tök szintén virágból fejlődik ki, és rengeteg magot is tartalmaz, így ezt is tévesen nevezzük zöldségnek. Édeskés íze azonban árulkodó, hiszen igencsak édes, a sütőtököt például sokan mézzel sütik meg.
- olívabogyó
Gondoltad volna, hogy az olajbogyó valójában az olajfa gyümölcse? Kesernyés sós íze megtévesztő lehet, de ennek ellenére tényleg a gyümölcsök közé tartozik az olíva is.
- zöldborsó
Az, hogy egy növény színe zöld, még nem feltétlenül azt jelenti, hogy zöldség. A zöldborsó, mivel a borsóvirágból fejlődik ki, nem lehet más, mint gyümölcs. A borsó egy édeskés, igazán egészséges nassolnivaló. Most hogy tudod, a borsó is gyümölcs, te minek eszed majd a mentás zöldborsó krémlevest? Előételnek vagy desszertnek?