Egy ínycsiklandó, hűsítő desszert, amely minden alkalomra tökéletes választás. Ez a pohárkrém nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, de látványával is elkápráztat, így ideális lehet nyári partikra, baráti összejövetelekre vagy akár egy hétvégi családi ebéd lezárásaként is. Készítsd el ezt a lenyűgözően egyszerű és finom desszertet, és élvezd a nyár legjobb ízeit egy pohárban!
Hozzávalók:
Joghurtos réteghez:
- 500 g natúr görög joghurt
- 2 evőkanál méz vagy ízlés szerint más édesítőszer
- 1 teáskanál vanília kivonat
Epres zseléhez:
- 300 g friss vagy fagyasztott eper
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag zselatin (vagy zselatin helyettesítő, pl. agar-agar)
Kekszmorzsához:
- 150 g zabkeksz vagy bármilyen más kedvelt keksz
- 50 g olvasztott vaj
Elkészítés
1. Epres zselé
Epret előkészítjük: Ha friss epret használunk, alaposan megmossuk és feldaraboljuk. Ha fagyasztott epret használunk, hagyjuk kiolvadni.
Főzés: Az epret egy kis lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd közepes lángon főzzük, amíg az eper levet enged és megpuhul (kb. 5-10 perc).
Pépesítés: A megpuhult epret botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a zselatint a csomagolásán található utasítások szerint.
Hűtés: A zselés keveréket félretesszük hűlni, amíg elkezd besűrűsödni, de még nem teljesen szilárd.
2. Joghurtos réteg elkészítése
Keverés: Egy nagy tálban összekeverjük a görög joghurtot, a mézet és a vanília kivonatot, amíg egységes, sima krémet nem kapunk.
3. Kekszmorzsa készítése
Aprítás: A zabkekszet apró morzsákra törjük. Ehhez használhatunk konyhai robotgépet, vagy akár egy zacskóban, sodrófával összetörhetjük.
Keverés: Az aprított kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal, amíg homogén keveréket nem kapunk.
4. Rétegezés és tálalás
Rétegezés: Poharakba vagy kis tálkákba kezdjük el rétegezni a desszertet. Először egy réteg kekszmorzsát teszünk az aljára, erre egy réteg joghurtos krém kerül, majd az epres zseléből egy réteg következik. Ezt a folyamatot ismételjük, amíg a pohár megtelik.
Hűtés: Az elkészült pohárkrémeket legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és a zselé teljesen megszilárduljon.
Díszítés: Tálalás előtt díszíthetjük friss eperrel, mentalevelekkel vagy akár egy kevés extra kekszmorzsával is.