Főoldal / Házi Praktikák ! / Porchetta-a tökéletes malacsült karácsonyra

Porchetta-a tökéletes malacsült karácsonyra

Egy ropogósra sült malacnál nincs is ínycsiklandóbb látvány, pláne ha különlegesen van fűszerezve és a petrezselyem-fokhagyma párosa átjárja az ízeket. Egy ilyen menü biztos siker lesz az asztalon, pláne, ha húsimádó családtagokat várunk vendégségbe.

De lássuk is a receptet:

Hozzávalók:

  • 2.5 kg sertéshús(bőrös császárhús)
  • 4 db vöröshagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 4 db fehérrépa
  • 1 csokor rozmaring
  • 5 gerezd fokhagyma
  • fehérbor
  • só, bors ízlés szerint
  • disznózsír
  • rozmaring

A páchoz:

  • 1 evőkanál édesköménymag
  • 1 evőkanál sót
  • 1 teáskanál Chili pehely
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl olívaolaj

1.Az édesköménymag, a só, a chili pelyhek, a bors, a fokhagyma, a petrezselyem és a rozmaring mindegyikét aprítsuk fel és tegyük olívaolajba, amiből egy kis pihentetés után isteni pác lesz. Tegyük a császárhúst a bőrös felével lefelé egy vágódeszkára, alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Ha ez megvan, akkor kenjük meg a páccal a húst, és a hosszanti oldalától elindulva formázzunk belőle roládot, amit hurokkötéssel rögzítsünk, körülbelül 2 és fél cm-es távolságokban. Ha ez megvan, fedjük le egy fóliával, és tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.

2. Másnap, sütés előtt egy órával vegyük ki a húst a hűtőből. Készítsük elő a zöldségeket, vörös és fokhagymát. Kenjünk ki zsírral egy tepsit, majd béleljük ki a feldarabolt zöldségekkel, és még egy-két szál friss rozmaringgal. A hagymákat héjastul vágjuk félbe, majd vágott felületükkel lefelé fektessük a tepsibe.

3.Fektessük a húst a zöldségágyra, a bőrét locsoljuk meg kevés olvasztott zsírral, majd sózzuk meg. Ahhoz, hogy még pikánsabb ízt kapjunk, a hús alá öntsünk még egy kis fehérbort, majd fedjük le fóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe. Kilónként számoljunk 1-1 és 1/4 óra sütési időt a párolási szakaszban, tehát hagyjuk sütőben lefedve 3 óra hosszat.

4.3 óra elteltével vegyük le a fóliát, a bőrt locsoljuk meg a pecsenyelével, majd süssük tovább a roládot. Nem kell emelni a hőmérsékletet, ha időközben a pecsenyelé apad, amit pótolhatunk fehérborral.

5. Most már csak arra kell várnunk, hogy ropogósra süljön a malacunk. Ha tartozik a tepsihez sütőrács is, ebben a szakaszban a roládot már kitehetjük a rácsra is sülni.

Nézd meg ezt is!

A rohanás nélkül elkészíthető karácsonyi lakoma titka

Ne stresszelj a tűzhely felett szenteste! A rohanás nélkül elkészíthető karácsonyi lakoma titka a megfelelő …