A sütőtök szezon kellős közepén járunk és szinte bármilyen ételt elkészíthetünk ebből az igazi őszi, ráadásul szuperegészséges csemegéből! Az elmúlt időben összefolyt a nyál a szánkban, amikor a különféle sütőtökös – fahéjas süti recepteket olvastunk. Önmagában a fahéj is remekül ízesíti a sütőtököt, de a mézeskalács fűszerkeverék még különlegesebbé teszi a sütinket. Most mutatunk neked egy igazi sütőtök csodát! A Tarte Tatin karamellizált sütőtökkel egy olyan süti, amit egyszer neked is meg kell sütnöd!
Hozzávalók 4 adaghoz
A tésztához
20 dkg finomliszt (finom)
5 dkg cukor
0.5 kávéskanál só
10 dkg vaj (hideg)
2 db tojássárgája
4 evőkanál víz
A sütőtökös feltéthez
75 dkg sütőtök
10 dkg vaj
20 dkg cukor
1 db vanília (kikapart belseje)
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 24 cm
Így készítsd
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk. Átöntjük egy tálba, és a tojás sárgákkal, meg pár evőkanál hideg vízzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gombóccá formáljuk, folpack-ba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Közben a sütőtököt feldaraboljuk, és egy levehető nyelű teflonserpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzákeverjük a cukrot, és ha a cukor már felolvadt, hozzáöntjük a sütőtökszeleteket. Ízesítjük a mézeskalács fűszerkeverékkel és a vaníliarúd kikapargatott magjaival, aztán lefedve, kb. 10 perc alatt mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Ezután nagy lángon, fedő nélkül tovább főzzük 15 percig, hogy a körülötte lévő vajas cukorból, aranybarna, sziruposan sűrű karamell legyen. Megvárjuk, amíg a karamelles sütőtök langyosra hűl. Közben előmelegítjük a sütőt, és a tésztát enyhén lisztes deszkán kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a sütőtökös serpenyő átmérője, majd óvatosan ráemeljük a serpenyőben lévő sütőtökre, és a tészta széleit szorosan benyomkodjuk körben. Persze készíthetjük tepsiben is, ebben az esetben a karamelles sütőtököt tesszük a tepsi aljára, ráborítjuk a tésztánkat és benyomkodjuk a szélét. 25 perc alatt sül meg. Miután kivettük a sütőből, várjunk 10-15 percet, hogy az alján a karamell besűrűsödjön és csak utána fordítsuk a tetejére.