A hétköznapokban egyre kevesebb idő marad az alapvető konyhai munkákra, nemhogy a kísérletezésre. A sütés-főzés idejének lerövidítéséhez sokszor a legegyszerűbb út a félkész ételeken át vezet. Ezeket azonban érdemes elkerülni, ha igazán finomakat akarsz enni.
Sajátíts el néhány konyhai trükköt, és dolgozz egészséges alapanyagokkal! Minél ügyesebb vagy a konyhában, annál hatékonyabban és gyorsabban tudsz majd komplikáltabb, ízletes ételeket készíteni.
1. A fokhagymával indíts!
Mielőtt elkezdenél bármilyen más alapanyaggal dolgozni, vágd fel a fokhagymát. Ennek a növénynek ugyanis szüksége van tíz percre ahhoz, hogy kiengedje a legegészségesebb összetevőjét, az allicint. Ha olajban szeretnéd megpirítani, előtte a felaprított fokhagymára csurgass egy kevés olajat. Ha ebben hagyod állni, az olaj átveszi az intenzív növény aromáját, így az étel jóval ízletesebb lesz.
2. A zsiradékot hagyd a végére!
A legtöbben a zsiradékot már a főzés elején beleteszik az ételbe. Ez azonban nagy hiba! Egy evőkanál olaj vagy vaj jobb ízt ad, ha a végén kerül bele az ételbe. A megfelelő időpontban adagolt zsiradék megül az étel felszínén és nem keveredik a többi hozzávalóval. Így jóval teltebb ízeket tapasztalhatsz majd.
3. Egyensúlyozd ki az ízeket!
Az ecet sokszínűsége jól ismert. Használható lefolyó-, szőnyeg- és hűtőtisztításra, de a salátákban is kiválóan megállja a helyét. Ennyiben azonban nem merül ki a szerepe! Az ízek harmonizálására is kiválóan alkalmazható. Ha úgy érzed, hogy az ételed íztelen, só helyett tégy bele egy kevés ecetet. A húsból is intenzívebb ízeket csalogathatsz elő, ha a főzés végén vörösborecetben párolod. Ha a levest elsóztad, akkor is jól jöhet egy kis ecet, ugyanis csak egy cseppnyi balzsamecetre van szükség, és máris helyrehoztad a hibát!