Főoldal / Házi Praktikák ! / A klímában lappangó szennyeződések veszélyei – így takarítsd ki az eszközt saját kezűleg!
klímaberendezés

A klímában lappangó szennyeződések veszélyei – így takarítsd ki az eszközt saját kezűleg!

A fullasztó nyári meleg, a kánikula sokszor csak légkondicionálóval viselhető el. A készülék ma már nem számít luxuscikknek, így egyre több lakásban kap helyet. A használata rendkívül egyszerű, hiszen csak egy gombnyomás, és már árasztja is magából a hűsítő fuvallatot.

Csak egy gond van.

Ez a levegő sokszor kórokozókkal teli, ugyanis bár a berendezés üzembe helyezése rém egyszerű, a tisztítása már más tészta…

A klímaberendezés karbantartásának elhanyagolása jellemző probléma, ugyanis sokan nem is gondolnák, hogy milyen komoly gondokat okozhat a koszos klíma által átszűrt levegő.

A portól, a szöszöktől könnyen eltömődnek a berendezés csövei és szűrői, ami miatt kellemetlen szagú, baktériumokat tartalmazó levegő áradhat belőle. Továbbá a hűtés során a berendezésben lecsapódott pára miatt a penész is nagy eséllyel telepszik le az eszköz belsejében. Mindezek az érzékenyebb személyeknél különböző gyulladásokat, köhögést, influenzaszerű tüneteket okozhatnak.

klímaberendezés

A problémák elkerülése érdekében mindenképp javasolt a klímaberendezést legalább évente egyszer alaposan áttisztítani.

A takarításhoz természetesen szakértő segítsége is kérhető, azonban azzal számolni kell, hogy ez nem lesz olcsó mulatság. Jóval takarékosabb , ha otthon, saját kezűleg próbálod megoldani a légkondicionáló tisztítását.

De hogyan fogj neki a klímaberendezés portalanításának?

Kapcsold ki és áramtalanítsd a légkondit, majd nyisd fel a fedelét és vedd ki belőle a porszűrőt, amit meríts ecetes vízbe, majd hagyd benne legalább egy-két órán keresztül. Mielőtt visszatennéd a porszűrőt a helyére, várd meg, amíg teljesen megszárad.

A klímaberendezés belsejét tisztogasd meg porszívóval vagy egy puha ronggyal. Az előtisztogatás után fújd be alaposan a szerkezetet fertőtlenítőszerrel, amit hagyd rajta állni legalább tíz percen át, ezzel is biztosítva, hogy a baktériumok 100%-a elpusztuljon.

klímaberendezés

Amennyiben mind a belső rész, mind a porszűrő megszáradt, helyezd újra áram alá a készüléket, majd nyitott ablak mellett működtesd megközelítőleg tíz percen keresztül. Erre azért van szükség, hogy a vegyszer maradékai is kiszellőzzenek a légkondiból.

Tíz perc után csukd be az ablakot, és már élvezheted is a friss, hűsítő levegőt.

További klímatisztító ötleteinkért nézz bele korábbi cikkünkbe is!

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …