A karácsony hangulatát semmi sem idézi meg olyan tökéletesen, mint a mézeskalács illata, amely miközben sűl, bejárja a lakás minden szegletét. A mézeskalács nemcsak mennyeien finom, hanem rendkívül könnyű elkészíteni is. Tökéletes a gyerekek szórakoztatására a karácsonyi ünnepek alatt.
Ha te is egy sokáig elálló, mennyeien puha mézeskalácsra vágysz, akkor ezt a receptet feltétlen ki kell próbálnod!
Hozzávalók:
- 224 g sótlan vaj, hidegen és kis kockákra vágva (fontos, hogy a vaj hideg legyen)
- 500 g barna cukor
- 2 nagy tojás
- 1/2 tk só
- 1 ek őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk szegfűbors
- 476 g liszt
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral és tegyük félre.
- A hideg kockára vágott vajat és a barna cukrot tegyük egy tálba. Botmixer segítségével keverjük össze őket közepes sebességen, körülbelül 3 perc alatt, amíg jól össze nem áll.
- Adjuk hozzá a tojást, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Közepes sebességgel még 1 percig keverjük, amíg az összes hozzávaló el nem keveredik.
- Lassan adagoljuk hozzá a lisztet. Keverjük addig, amíg össze nem áll. (Egy nagyon sűrű masszát fogunk kapni.)
- Majd gyúrjuk össze a tésztát egy golyóvá, és osszuk ketté. Enyhén lisztezzük meg a tiszta munkafelületet, ahol dolgozni fogunk a tésztával. Ezután lisztezzük meg a tészta tetejét és egy sodrófát is. A vastagabb puhább, a vékonyabb nyújtás ropogósabb sütiket fog eredményezni.
- A választott sütiformákkal szagassuk ki a tésztát és helyezzük el őket a sütőpapírral bélelt tepsikbe.
- Süssük 170°C-on 9-12 percig.
- Ezután jöhet a legszuperebb rész, a DÍSZÍTÉS. 🙂
- Majd a lehűtött sütiket légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten tárolhatjuk, legfeljebb 5 napig.
Kellemes karácsonyi készülődést!