A sütőtök az őszi szezon egyik kincse, amely számtalan ínycsiklandó étel alapanyaga lehet. A következőkben három isteni sütőtökös receptet mutatunk be, amiket muszáj kipróbálnod. Ezek a receptek változatosan használják fel a sütőtököt, a sütőtök krémlevestől a sütőtökös pitéig. Íme, az elkészítésükhöz szükséges hozzávalók és lépések!
Sütőtök krémleves
Hozzávalók
Leveshez:
- 2 ek olívaolaj
- 2 db hagyma (apróra vágva)
- 1 kg sütőtök (meghámozva, kimagozva és kockákra vágva)
- 700 ml zöldségalaplé vagy csirke alaplé
- 150 ml tejszín
Krutonhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 4 szelet teljes kiőrlésű magvas kenyér
- egy marék tökmag
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben forrósíts fel 2 ek olívaolajat, majd a két hagymát vágd apróra és 5 percig óvatosan főzd puhára.
- Adj hozzá 1 kg, darabokra vágott sütőtököt, majd főzd 8-10 percig, időnként megkeverve, amíg el nem kezd puhulni és aranyszínűvé válni.
- Önts 700 ml zöldség- vagy csirkehús alaplevet a serpenyőbe és ízesítsd sóval, borssal. Forrald fel, majd főzd ismét 10 percig, amíg a tök meg nem puhul.
- Önts rá 150 ml tejszínt, majd botmixerrel pürésítsd. Az extra bársonyos állag érdekében a levest finom szitán szűrd át.
- Tetejére szórj kruton és tökmag darabokat.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók
Tésztához:
- 175 ml napraforgóolaj
- 175 g cukor
- 3 nagy tojás
- 1 tk vanília kivonat
- 200 g durvára reszelt sütőtök
- 100 g mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 200 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
Cukormázhoz:
- 200 g zsíros krémsajt
- 85 g porcukor
- pirított apróra vágott pekándió a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy 12 lyukú muffin formát. Egy nagy tálba öntsd bele az olajat, majd add hozzá a cukrot, a tojást és a vaníliát. Keverd össze, majd add hozzá a reszelt sütőtököt, a mazsolát és a narancshéjat.
- Keverd hozzá a fahéjat, a lisztet és a szódabikarbónát. Kanalazd bele a a formába. Süsd 25 percig. Szúrj bele es fogpiszkálót próbaképpen. Ha készre sült, vedd ki egy rácsra.
- A cukormáz elkészítéséhez a krémsajtot és a cukrot keverd simára, majd a tetejére egy habzsák segítségével nyomd fel.
Sütőtökös pite
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 250 g cukor
- só
- 3 tojás
- 800 g sütőtök
- 200 ml tej
- 60 g barna cukor
- 100 g vaj
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt szerecsendió
- liszt a formázáshoz
- zsír
- sütőpapír
Elkészítés
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, 100 g cukrot és egy csipet sót egy tálban. Adjunk hozzá egy tojást, a vajat darabokban és egy evőkanál hideg vizet, majd gyúrjunk össze mindent sima, omlós tésztává. Csomagoljuk be fóliába, és hűtsük körülbelül 30 percig.
- Közben tisztítsuk meg a sütőtököt, és vágjuk kockákra. Tegyük egy lábasba, fedjük le vízzel, forraljuk fel és lefedve, közepes lángon pároljuk tíz-tizenkét percig. A maradék vizet csepegtessük le jól.
- Ezután finomra pürésítjük a sütőtököt, és szétválasztjuk a maradék tojásokat. Adjuk hozzá a tejet, a maradék cukrot, a tojássárgáját, egy csipet sót, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a szegfűszeget, keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni.
- A tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, majd tegyük bele egy kizsírozott, lisztezett piteformába és vágjuk le a felesleges tésztát. A tésztalapot villával többször szurkáljuk meg, és takarjuk le sütőpapírral, majd 175°C-ra előmelegített sütőben, 15-20 percig süssük.
- Ezután a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a hideg sütőtökpüréhez. A sütőtökös keveréket pakoljuk rá az elősütött alapra, és 150°C-ra előmelegített sütőben további 45-50 percig süssük.
- Hagyd kihűlni egy hűtőrácson, díszítsd egy kis tejszínhabbal, és utána fogyaszthatod is!
