Sötét esték, rejtélyes árnyak és vidám rémségek – közeleg halloween, az egyik legizgalmasabb ünnep az őszi szezonban. Az ünnep nemcsak a rémségekről és szellemekről szól, hanem különlegesebbnél különlegesebb édes és sós csemegékről is, amelyek az ünnep hangulatába ágyazódnak. Cikkünkben bemutatunk néhány halloweeni vendégváró receptet, amelyek garantáltan meghozzák a hangulatot.
Halloweeni pizza
Hozzávalók:
- 1 csomag pizza tészta
- teljes kiőrlésű liszt v. sima liszt (a forgatáshoz)
- 120 ml paradicsom v. pizzaszósz
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 150 g szeletelt mozzarella
- 25g reszelt parmezán
- 4 nagyobb magozott fekete olajbogyó
- 6 kis szelet szalámi vagy sonka
Elkészítés:
- Készítsük el a pizzatésztát a csomagolási utasítások szerint. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, a kezünket lisztezzük, majd óvatosan dagasztjuk körülbelül 2 percig, A tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk olajozott fóliával, majd meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nem nő (kb. 1 óra). Amíg kel a tészta, egy tálban összekeverjük a szószt és a fokhagymát.
- Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. Két tepsit szórjunk meg liszttel. A tésztát nyolc részre osztjuk, majd négy golyót vékony, durva körökké sodorunk. Lisztezett lapokra emeljük. Mindegyik tetejét vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal, majd rászórjuk a mozzarellát és a parmezánt.
- Mindegyik olívabogyót félbevágjuk, és négy felet vágott oldalukkal lefelé tegyünk négy pizzára – ezek a póktestek. Vágjuk a többi olajbogyó felét vékony csíkokra, majd helyezzük el a test mindkét oldalán úgy, hogy úgy nézzen ki, mint a lábak.
- Tegyünk négy darab szalámit vagy sonkát a maradék négy pizzalapra. A többi szalámidarabot vágjuk vékony csíkokra, és készítsük el belőle a pókok lábát. Minden pókhoz adjunk 2 kapribogyót a szemek létrehozásához.
- A kis pizzákat 12 percig sütjük, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Rémisztő tökök – leveles tésztából
Hozzávalók:
- 1 cs. leveles tészta
- 50 g sűrűbb lekvár (de lehet nutellával is)
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 db kisebb tojás
- ízlés szerint porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és 12 kört szaggatunk ki belőle. 6 kört egy sütőpapírral bélelet tepsire teszünk. Ezeket megkenjük lekváral (vagy nutellával) úgy, hogy a szélektől 1cm szabadon maradjon. A kör felső részére egy kis szárat formázunk.
- A maradék 6 körből háromszög szemeket és cikk-cakkos szájat vágunk ki.
- Majd ezeket a már megkent lapokra helyezzük. Széleiket kicsit megnyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- A megformált kis tököket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vérfagyasztó múmiák
Hozzávalók:
- 1 cs. leveles tészta
- 6 db magas hústartalmú virsli
- 1 db tojássárgája
- borszemek
- só
- ketchup
- sajtszósz
Elkészítés:
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, majd úgy 1,5 cm széles csíkokra szeleteljük.
- A virsliket kicsit megszurkáljuk villával. Majd tekerjünk 4-4 tésztacsíkot a virslik köré kis átfedéssel úgy, hogy az arc részt hagyjuk szabadon. A szabadon hagyott részen konyhai olló segítségével készítsünk két-két kis lyukat, majd mindegyikbe nyomjunk bele két borsszemet.
- A tésztát vékonyan megkenjük egy kevés hideg vízzel felvert tojássárgájával, majd betesszük egy 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 15-20 perc alatt sülnek készre a múmiák. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk őket kihűlni a tepsibe.
- A ketchupot kiöntjük egy tálba majd egy fogpiszkáló segítségével pókhálót formázunk a tetejére.