Főoldal / Házi Praktikák ! / A klímában lappangó szennyeződések veszélyei – így takarítsd ki az eszközt saját kezűleg!
klímaberendezés

A klímában lappangó szennyeződések veszélyei – így takarítsd ki az eszközt saját kezűleg!

A fullasztó nyári meleg, a kánikula sokszor csak légkondicionálóval viselhető el. A készülék ma már nem számít luxuscikknek, így egyre több lakásban kap helyet. A használata rendkívül egyszerű, hiszen csak egy gombnyomás, és már árasztja is magából a hűsítő fuvallatot.

Csak egy gond van.

Ez a levegő sokszor kórokozókkal teli, ugyanis bár a berendezés üzembe helyezése rém egyszerű, a tisztítása már más tészta…

A klímaberendezés karbantartásának elhanyagolása jellemző probléma, ugyanis sokan nem is gondolnák, hogy milyen komoly gondokat okozhat a koszos klíma által átszűrt levegő.

A portól, a szöszöktől könnyen eltömődnek a berendezés csövei és szűrői, ami miatt kellemetlen szagú, baktériumokat tartalmazó levegő áradhat belőle. Továbbá a hűtés során a berendezésben lecsapódott pára miatt a penész is nagy eséllyel telepszik le az eszköz belsejében. Mindezek az érzékenyebb személyeknél különböző gyulladásokat, köhögést, influenzaszerű tüneteket okozhatnak.

klímaberendezés

A problémák elkerülése érdekében mindenképp javasolt a klímaberendezést legalább évente egyszer alaposan áttisztítani.

A takarításhoz természetesen szakértő segítsége is kérhető, azonban azzal számolni kell, hogy ez nem lesz olcsó mulatság. Jóval takarékosabb , ha otthon, saját kezűleg próbálod megoldani a légkondicionáló tisztítását.

De hogyan fogj neki a klímaberendezés portalanításának?

Kapcsold ki és áramtalanítsd a légkondit, majd nyisd fel a fedelét és vedd ki belőle a porszűrőt, amit meríts ecetes vízbe, majd hagyd benne legalább egy-két órán keresztül. Mielőtt visszatennéd a porszűrőt a helyére, várd meg, amíg teljesen megszárad.

A klímaberendezés belsejét tisztogasd meg porszívóval vagy egy puha ronggyal. Az előtisztogatás után fújd be alaposan a szerkezetet fertőtlenítőszerrel, amit hagyd rajta állni legalább tíz percen át, ezzel is biztosítva, hogy a baktériumok 100%-a elpusztuljon.

klímaberendezés

Amennyiben mind a belső rész, mind a porszűrő megszáradt, helyezd újra áram alá a készüléket, majd nyitott ablak mellett működtesd megközelítőleg tíz percen keresztül. Erre azért van szükség, hogy a vegyszer maradékai is kiszellőzzenek a légkondiból.

Tíz perc után csukd be az ablakot, és már élvezheted is a friss, hűsítő levegőt.

További klímatisztító ötleteinkért nézz bele korábbi cikkünkbe is!

Nézd meg ezt is!

tábor

Nyári tábor előtt álltok? Így készülj, hogy ne sírás legyen a vége!

A nyári szünet a szülők számára nem csak játék és mese. Rengeteg logisztikával, tervezéssel, szervezéssel …