A membrillo (más néven birsalmapüré vagy birsalmasajt) sűrű, édes zselé, amit birsalmából készítenek. Mivel a gyümölcsnek nagyon magas a pektintartalma, elkészítéséhez nincs szükség zselésítő anyagra. Ennek köszönhetően rendkívül egyszerűen és gyorsan az asztalra varázsolható ez a nem mindennapi csemege. Cikkünkből kiderül, hogyan!
A birsalmasajt hagyományosan Spanyolországból származik. Kiválóan passzol különböző sajtokhoz, kekszekhez, de akár édes sütemények töltelékeként is megállja a helyét. A magas fruktóz és cukortartalom miatt, ez a paszta hónapokig is eláll a hűtőben. Érdemes próbára tenni!
Nézzük is, hogyan készül a birsalmasajt!
Hozzávalók:
- 4 darab birsalma
- 350 g cukor
Elkészítése:
- Hámozd meg, magozd ki és vágd durvára a birsalmákat.
- Helyezd egy lábasba. Önts rá annyi vizet, ami éppen ellepi, majd a birsalmákat addig kell főzni, amíg puhák nem lesznek.
- Szűrd le, majd tedd át a főtt birsalmát egy turmixgépbe, és pürésítsd krémesre.
- Ezután mehet bele a cukor.
- Főzd alacsony fokozaton, körülbelül egy órán át, vagy amíg a paszta gyönyörű sötét borostyánszínűvé nem válik. Ügyelj arra, hogy rendszeresen keverd meg, hogy ne ragadjon le és ne égjen meg.
- Készíts egy hőálló dobozt, amit fóliával bélelsz ki, majd simítsd bele a pasztát. Egyengesd el a felszínét egy spatulával. Hagyd kihűlni szobahőmérsékletre, majd tedd hűtőbe, hogy szilárd tömbbé dermedjen.
- Amikor már szilárd, kisebb szeletekre vágva tálalhatod sajttal vagy sonkával, vastagon kenve pirítósra vagy keksszel. Édes péksütemények töltelékének is rendkívül kiváló.
Jó étvágyat kívánunk!
Ha pedig szeretnéd elkerülni a ragacsos mancsokat, pultokat akkor a csemege készítése során használd a BradoLife alkoholos fertőtlenítő kendőjét!