Zéró cukor. Egyre több terméken látjuk ezt a sokak számára rendkívül vonzó feliratot.
A csökkentett kalóriatartalmú cukoralternatívák minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kérdés csak az, hogy ezek a cukorpótlékok vajon tényleg egészségesebb alternatívát kínálnak-e, vagy csak ez is a pénz-centrikus világ egyik marketingeszköze, amely meglepően jól sült el? Ennek jártunk most utána.
Miért kell helyettesíteni a cukrot?
Mintegy másfél évszázaddal ezelőtt a fehér cukor előkelő eledelként volt számontartva, hiszen csak a vagyonos réteg számára volt elérhető. Azonban mára a táplálkozási szokások megváltozása, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt, a többszörösére nőtt a napi cukorbevitel, ezzel együtt pedig népbetegséggé vált a szerzett cukorbetegség, illetve a túlsúly . Épp emiatt próbálják sokan kerülni a cukorfogyasztást.
A cukorpótló segít a fogyásban és a súlytartásban?
A legtöbbek a cukorpótlékok használatával az egészségüket szeretnék megőrizni, illetve a nem kívánt súlygyarapodást akarják megelőzni, vagy éppen a pluszkilók leadása a céljuk. Valójában azonban akár épp ellenkező hatást érhetnek el vele.
Az utóbbi időben több olyan kutatás is megjelent, amely arra világít rá, hogy azok, akik például csökkentett kalóriatartalmú üdítőt fogyasztanak, hajlamosak plusz kalóriabevitellel pótolni a diétázás folyadékkal megspórolt energiamennyiséget. Tehát nem maguk a cukorhelyettesítők hizlalnak, hanem az a hatás, ami a fogyasztásukat kíséri.
Melyik az egészségesebb édesítő?
Ebben a kérdésben két ellentétes vélemény ütközik. Az egyik álláspont szerint a természetes anyagok mindig egészségesebbek és a hatásuk is jóval kiszámíthatóbb. A másik feltételezés szerint azonban a kémiai úton előállított termékek jóval tökéletesebbek a természetben megtalálható anyagoknál.
Ebben a témakörben a szakemberek sincsenek egységes véleményen, így mi sem jelenthetjük ki biztosra, hogy a cukor vagy a cukorhelyettesítő az egészségesebb.
A legbölcsebb döntés az, ha a saját testünk reakcióit megfigyeljük és eszerint választjuk ki, hogy melyik a számunkra ideális édesítőszer.