Főoldal / Házi Praktikák ! / Eltűnt a boltok polcairól a Pilóta keksz! Készítsd el otthon!
Pilóta

Eltűnt a boltok polcairól a Pilóta keksz! Készítsd el otthon!

Az ízletes csokis, krémes finomság, azaz a Pilóta keksz az elmúlt években az egyik legnépszerűbb édességgé vált. A 60-as évek óta gyártott nyalánkság, sokaknak beépült az étrendjébe. Most viszont bejelentették, hogy alapanyag- és csomagolóanyag-hiány miatt az országban nem kapható a Pilóta szendvicskeksz. Az előrejelzések szerint a készlethiány akár több hónapig is kitarthat. De ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy addig el kell viselned a kedvenc édességed hiányát!

Kövesd a Pilóta keksz receptünket, hogy ne maradj az imádott kekszed nélkül!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg finomliszt
  • kevés tej
  • 2 ek kakaópor

A krémhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 3 dl tej
  • 10 dkg csokoládé
  • rumaroma
  • 15 dkg vaj vagy margarin

Elkészítés

Egy nagy tálban keverjük habosra a tojást a margarinnal és a cukorral, majd adjuk hozzá a sütőport, illetve az átszitált lisztet. Ezt kevés tejjel gyúrjuk össze. 

Osszuk két részre a tésztát, az egyik sárga marad, a másik felébe szórjunk kakaót. Az elkészült tésztát kb. 3 mm-re nyújtjuk és pogácsaformával kiszaggatjuk. 

Pilóta

Végül kikenjük és lisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük a tepsit. 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Közben a krém hozzávalóit (a vaj vagy margarin kivételével) összekeverjük, majd lassú tűzön sűrű állagúvá főzzük. A tűzről levéve a vajat vagy a margarint belekeverjük, addig kevergetjük, míg el nem olvad, illetve míg habos nem lesz. Fogunk egy sárga és egy barna korongot, az egyikre rákentjük a krémet és összeragasztjuk őket.

És már el is készült a házi Pilóta keksz. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Pilóta

Tudtad?

A II. világháború idején a vadászpilóták túlélőkészletében talált csokoládé és keksz adta az ötletet Telekesi József gyártásvezetőnek, hogy elkészítse a finomságot. A keksz neve is innen származik.

Eredetileg szilárd piskótalappal készítették. Az alsó felén a kezdetekben még nem volt minta, viszont a felső részén mindig is ugyanaz a minta szerepelt. 

Nézd meg ezt is!

Sütőtökös receptek

5 egyszerű sütőtökös recept, amit imádni fogsz

A sütőtök az őszi-téli szezon egyik legkedveltebb alapanyaga: nemcsak finom, de egészséges és számos fogás …