Mindannyian tudjuk, hogy a kézmosás milyen fontos az alapvető higiénia fenntartása érdekében. Hiszen rengeteg fertőzést, megbetegedést megelőzhetünk ezzel a pár másodperces művelettel, mégis sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a helyes kézmosás hogyan zajlik. Szeretnénk bennetek is még jobban tudatosítani ennek a műveletnek a helyes lépéseit, úgyhogy most nagyon figyeljetek, mert megtanulunk helyesen kezet mosni! 🙂
A helyes kézmosás legalább 20-30 másodpercig tart. Ennyi idő kell ahhoz, hogy kezünket alaposan megtisztítsuk. A kézmosást a kezünk megnedvesítésével kezdjük, majd szappanozzuk be. Ha beteg ember, vagy újszülött van a házban, érdemes fertőtlenítő hatású szappant választani. Ügyeljünk arra, hogy a felhabosított szappannal ne hagyjunk ki egy területet sem kézmosáskor: az ujjak között, a kézfej területét, a körmöket, és a többség számára kihagyott hüvelykujjakat is alaposan mossuk meg. Miután leöblítettük vízzel a kezünket, papírtörlővel, vagy száraz törölközővel töröljük szárazra, hogy a baktériumok ne szaporodhassanak el a nedvesen hagyott kézen.
A helyes kézmosás lépései:
- Nedvesítsük be a kezünket meleg vízzel.
- Használjunk szappant, amit kezünk összedörzsölésével habosítsunk fel.
- Alaposan mossuk meg az ujjak között is a kezünket, illetve ujjainkat behajlítva a tenyerünkben a körmeinket is.
- Ne hagyjuk ki a hüvelykujjainkat sem. A hüvelykujjak az egyik leggyakrabban kihagyott területek kézmosás során.
- Dörzsöljük át alaposan tenyerünket ujjbegyünkkel.
- Folyó vízzel alaposan mossuk le kezünkről a szappant.
- Töröljük szárazra kezünket papírtörlővel, vagy száraz törölközővel.
A kézfertőtlenítőket is ugyanezekkel a lépésekkel használjuk addig, amíg nem szárad meg a kezünkön.
Ételkészítés előtt és közben, étkezés előtt, wc használat után, hazaérve, betegségek esetén, tömegközlekedés után mindig tisztítsuk meg a kezünket! Alapos és helyes kézmosással, vagy adott esetben kézfertőtlenítéssel a légúti fertőzések közel negyede, a hasmenéses megbetegedések közel fele megelőzhető.