Az élelmiszert a felhasználása előtt mindig alaposan át kell mosni! – mást sem hallunk. Ezt az alapszabályt a legtöbben be is tartjuk. De vajon biztos minden alapanyagnál ez a legokosabb döntés?
Az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a szárnyasokat egyáltalán nem javasolt megmosni!
Kutatások mutatnak rá, hogy a szárnyasok külsején megtelepedő baktériumok a mosás közben beborítják a konyhát. A kórokozók akár három méteres körzetben ellepnek mindent. Ezek a baktériumok akár betegségeket is okozhatnak, főként kisgyermekeknél, időseknél és a legyengült immunrendszerű személyeknél.
Mivel helyettesítsük a mosást?
Tulajdonképpen semmivel! A szárnyast vegyük ki a csomagolásból, és rögtön tegyük át a tepsibe vagy a fazékba. A hőkezelés garantáltan elpusztít minden egyes baktériumot. Ettől biztonságosabb megoldás nincs!
Tollak, vér, nyálka – mit kezdjünk velük?
A nyers csirke sokszor nem a leggusztusosabb. Különféle gyanús dolgok lehetnek rajta, amelyektől muszáj megszabadulni.
Ebben az esetben meg kell mosnunk a húst. De a művelethez alaposan készítsük elő a konyhát. Pakoljunk el mindent a mosogató közeléből és készítsük oda mellé a tepsit vagy a lábast, hogy ne kelljen a csirkével végigcsepegtetni a konyhát. Eresszünk a kitisztított mosogatóba néhány ujjnyi hideg vizet, és helyezzük bele a szárnyast. Az öblítéshez a vizet csak lassan engedjük rá, elkerülve ezzel a fröcskölést.
A megmosott csirkét csak csepegtessük le, és mehet is a sütőbe. Ezután meleg, tisztítószeres vízzel törölgessük át a mosogatót.
A legfinomabb csőben sült csirke recepteket ITT találod meg!