A nyár elérkeztével mindannyian vágyunk valami könnyed és frissítőre, ami feldobja a meleg napokat és az esti összejöveteleket. A gyümölcsös joghurt torta nemcsak isteni finom, hanem egészséges és könnyen elkészíthető desszert , mely tökéletes választás a nyári hőségben.
Kombinálva a friss gyümölcsök zamatos ízével és a könnyű, krémes joghurttal, ez a desszert garantáltan meghódítja a család és a barátok szívét.
Hozzávalók:
Alaphoz:
- 200 g keksz
- 100 g vaj
Joghurtos krémhez:
- 500 g natúr joghurt
- 200 ml tejszín
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 20 g zselatin
- 50 ml víz
Gyümölcsös zseléhez:
- 300 g friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, málna, áfonya, barack stb.)
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag (10 g) tortazselé (piros vagy átlátszó)
- 250 ml víz
Elkészítés:
Alap:
- Kekszalap készítése: A vajas kekszet aprítógépben vagy egy zacskóban, sodrófával morzsoljuk apróra.
- Vaj olvasztása: A vajat olvasszuk fel egy kis lábasban, majd keverjük össze a kekszmorzsával.
- Forma előkészítése: Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a kekszes-vajas keveréket egyenletesen belenyomkodjuk az aljába. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, amíg elkészítjük a krémet.
Joghurtos krém:
- Zselatin előkészítése: A zselatint 50 ml hideg vízben 10 percig hagyjuk duzzadni, majd lassú tűzön felmelegítjük, amíg teljesen feloldódik. Ne forraljuk!
- Tejszínhab készítése: A tejszínt kemény habbá verjük.
- Krém elkészítése: A joghurtot, porcukrot és vanília kivonatot összekeverjük, majd hozzáadjuk az oldott zselatint. Végül óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is.
- Krém elhelyezése: A joghurtos krémet a hűtőből kivett kekszalapra öntjük és elsimítjuk. Ismét hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen (kb. 2 óra).
Gyümölcsös zselé:
- Gyümölcs előkészítése: A friss gyümölcsöket megmossuk, szükség esetén felaprítjuk. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, előtte felolvasztjuk.
- Gyümölcs és cukor összekeverése: A gyümölcsöt cukorral összeforgatjuk, majd a megdermedt joghurtos krém tetejére egyenletesen elosztjuk.
- Zselé készítése: A tortazselé port elkeverjük 250 ml vízben, majd a csomagolás utasításai szerint elkészítjük.
- Zselé öntése: A kész zselét óvatosan a gyümölcsök tetejére öntjük, majd a tortát ismét hűtőbe tesszük, hogy a zselé is megdermedjen (kb. 1-2 óra).
Tálalás:
Amikor minden réteg megdermedt, óvatosan vegyük ki a tortát a formából. Tálalás előtt érdemes még egy órát a hűtőben hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Jó étvágyat kívánunk hozzá !