Amerikában 1913-ban jelent meg a piacon az első hűtőgép. Annak ellenére, hogy már egy jó ideje a háztartások része, mégis van még mit tanulni a megfelelő használatáról és arról, hogy mit érdemes bele helyezni vagy éppen milyen ételeket kevésbé ajánlott lefagyasztani.
Ha 0 és 8 °C között tároljuk az ebéd alapanyagait akkor hűtésről beszélünk. Ez nem akadályozza meg a termékek romlását, csupán lassítja a folyamatot, ugyanis nem öli meg a mikrobákat csak a szaporodásukat akadályozza meg.
Fagyasztásról akkor beszélünk, ha érthető módon fagypont alatti hőmérsékleten zajlik a tárolás, aminek következtében a folyékony halmazállapotú anyagok megszilárdulnak. Célja lehet a tartósítás vagy az adott étel formájának megőrzése, ilyen például a fagylalt.
Ami a fagyasztást illeti, sokak számára tényleg nem egyértelmű, hogy melyik étel kerülhet be a mélyhűtőbe. Ebben a cikkünkben felsorolunk néhány ételt, amit jobb, ha inkább távol tartunk a fagyasztótól, ezzel is elkerülve a kellemetlenségeket és meglepetéseket, amik kiolvasztás után adódhatnak.
1. TEJTERMÉKEK
Ide tartozik a tejföl, a kefir, a túró, a joghurt, de tulajdonképpen mindenféle tejtermék. A folyékony tejszínt sem ajánlott a fagyasztóba helyezni, mivel utána már nem tudjuk habbá verni. A lágy sajtok szintén elvesztik állagukat, ha a mélyhűtőbe tesszük őket.
A tejtermékek állaga olvadás után szemcsés lesz, mivel a bennük lévő zsír kicsapódik.
2. MAGAS VÍZTARTALMÚ ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK
Az uborka, a paradicsom, a dinnyefélék és a szőlő sem bírják a fagyasztást. Teljesen elveszítik az eredeti állagukat, tulajdonképpen ehetetlenné válnak felengedés után.
A krémes állagú avokádó kenhetőségének is annyi lesz, miután kiolvadt: ezt sem érdemes tehát lefagyasztani.
Jól fagyaszthatók viszont a bogyós gyümölcsök, mint az eper vagy a szeder, ezeknek csak valamelyest változik az állaga kiolvadás után.
3. KÁVÉ
A bontatlan, frissen pörkölt, csomagolt kávé nagyjából egy hónapig tartható mélyhűtőben. Viszont ha már kinyitottuk a csomagolást, ne fagyasszuk le, vagy újra, mert megváltozik az íze, ugyanis magába szívja a hűtőben található ételek szagát.
4. TOJÁS
A tojásokat csak feltörve és szétválasztva, a héja nélkül fagyasszuk le. Az állaga bár változik, továbbra is fogyasztható marad.
Héjában sose tegyük a fagyasztóba, ugyanis a baktériumok könnyen el tudnak rajta szaporodni a hideg környezet ellenére is. A héj a hideg hatására megtörhet és utána még takaríthatjuk is a hűtőt, az esetleges egyéb fertőzések elkerülése érdekében.
5. HABCSÓKOK ÉS EGYÉB MÁZAS SÜTEMÉNYEK
Szikkadtak és gumis állagúak lesznek olvasztás útán, úgyhogy inkább együk meg az egészet ahelyett, hogy lefagyasztanánk.
6. AMI EGYSZER MÁR KIOLVADT
Tilos és veszélyes visszafagyasztani az egyszer már folyékonyra olvadt fagylaltot, valamint újrafagyasztani az egyszer már kiolvadt nyers húst és a kiolvadt készételeket, mert később megárthatnak, és ételmérgezést okozhatnak.
Három hónapnál tovább semmi se maradjon a fagyasztóban, mert minél több idő telik el, annál inkább romlik az ételek minősége.
Összességében a fagyasztó nagy segítségünkre lehet, ha tudjuk mit, hogyan érdemes, illetve mit nem szabad semmiképpen lefagyasztani.
Ha tudatosan és valóban odafigyelve tesszük el az összes étel típust, és rendezetten tartjuk fagyasztónkat, egész évben kéznél lehetnek kedvenc ételeink, alapanyagaink.