Nem kell azonnal a gyógyszeres fiókban keresgélnünk, ha gyomorpuffadás kínoz bennünket, jobban járunk a természetes, vegyszermentes módszerekkel. Nézzük is, mi segíthet, ha meggyűlik a bajunk, a puffadással.
Legyünk tudatosak!
Csak mert valamilyen különleges alkalom van, ne fogyasszunk sokkal több cukros, fehér lisztes ételt a szokásosnál. Ha egyébként egészségesen táplálkozunk, és kerüljük az ilyesmit, akkor komoly puffadásra, emésztési gondokra számíthatunk, ha nagymértékben eltérünk megszokott étrendünktől.
Használjuk a fűszerek erejét!
Borsmenta, édeskömény, kömény, ánizs, kurkuma – ezek a fűszerek mind serkentik az emésztést és segítenek megakadályozni a puffadást. Némelyikből teát is főzhetünk, amely szintén remek ellenszer lehet, ha emésztési gondjaink vannak.
Igyunk eleget!
Nagyon gyakran oka az emésztési zavaroknak és a felfúvódásnak, hogy nem iszunk elég folyadékot. Napi 8 pohár tiszta vizet érdemes meginni, illetve magas víztartalmú zöldségeket, például uborkát és salátaféléket fogyasztani. Az is sokat segíthet, ha minden főétkezés előtt megiszunk egy pohár vizet.
Hasmasszázs!
Masszírozzuk a hasunkat gyengéd, körkörös mozdulatokkal, valamilyen hígított illóolajjal. A legjobb a borsmenta és a gyömbér: ezeknek emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatása van.
Kezdjük a napot citromos vízzel!
Akár minden nap megtehetjük, de az olyan napokat, amikor tudjuk, hogy nagyobb lakomára készülünk, különösen jó ötlet lehet egy pohár langyos vízzel indítani, amelybe belefacsarjuk egy fél citrom levét. A gyomorpuffadás annak a jele is lehet, hogy nem termelünk elég gyomorsavat – ebben segít a citrom, ahogy abban is, hogy a káros anyagok kiürüljenek a szervezetből.