Az alma az ősz egyik legsokoldalúbb gyümölcse: egészséges, olcsó, jól tárolható – és szinte minden süteményhez jól illik. Ha neked is van otthon néhány fonnyadozó darab, amit már senki nem akar elrágcsálni, ne dobd ki!
Mutatunk 3 olyan gyors és egyszerű almás süteményt, amit a család minden tagja imádni fog. A végén pedig néhány praktikus tippet is adunk, hogyan teheted egészségesebbé a klasszikus recepteket – anélkül, hogy le kellene mondanod az ízekről.
🍏 1. Klasszikus almás pite – ahogy a nagymama csinálta

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 5-6 közepes alma
- 1 ek fahéj
- ízlés szerint cukor (a töltelékhez)
Elkészítés:
- A lisztet, vajat, cukrot, tojást, sütőport és sót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túl száraz, egy kevés tejfölt tehetsz hozzá.
- A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük.
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kicsit kinyomkodjuk, fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd a tésztára simítjuk.
- A másik tésztát rácsozva vagy egészben a tetejére tesszük.
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Tipp: Ha teflonos tepsit használsz, az almás töltelék után könnyen leragadó cukorfoltokat a Parex csodaszivacs sérülékeny felületekre való változatával villámgyorsan eltüntetheted – karcolás nélkül!
🍏 2. Almás-zabos muffin – a tízóraik királya

Hozzávalók (12 darabhoz):
- 2 alma, meghámozva, lereszelve
- 2 tojás
- 10 dkg barna cukor vagy eritrit
- 1 dl olaj
- 1 dl tej vagy növényi ital
- 12 dkg liszt
- 8 dkg apró szemű zabpehely
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
- A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, tejet, almát.
- Belekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, zabot, sütőport, fahéjat.
- A masszát muffinformába kanalazzuk és 180°C-on kb. 20 percig sütjük.
Tipp: Ez a recept már önmagában is egészségesebb, de cukor helyett bátran használj eritritet vagy mézet. A zab pedig lassabban emeli meg a vércukorszintet, így tovább laktat.
🍏 3. Tepsiben sült almás rétes – leveles tésztából, 15 perc előkészítéssel

Hozzávalók:
- 1 csomag friss leveles tészta
- 4 alma
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- fahéj, cukor ízlés szerint
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, szeleteljük, cukorral és fahéjjal ízesítjük.
- A leveles tésztát kitekerjük, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, hogy felszívja a nedvességet.
- A közepére halmozzuk az almát, feltekerjük és megkenjük tojással.
- 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
Tipp: A zsemlemorzsa helyett finomra őrölt zabpehely is használható – így még egészségesebb lesz a sütemény.
🥄 Hogyan tehetjük egészségesebbé az almás sütiket?
- Fehér liszt helyett használj teljes kiőrlésűt vagy zabpehelylisztet keverve.
- Cukor helyett próbáld ki a mézet, datolyapasztát, eritritet vagy az almát magát, ami édesít is!
- Zsiradékban csökkenthetsz joghurttal, almapürével vagy banánpéppel.
- A tojás kiváltható lenmag-tojással is (1 ek darált lenmag + 3 ek víz = 1 tojás).
🍽 Zárásként…
Az almás süteményeknek varázsa van – egyszerre idézik fel a nagymama konyháját és illenek bele a modern, rohanós hétköznapokba is. Ráadásul az alma mindig kéznél van, és szinte soha nem megy kárba. A mosogatás sem rémálom: ha például kerámia vagy teflon felülettel dolgozol, a Parex csodaszivacs speciális változatával gyerekjáték a tisztítás.
Ha te is kipróbáltad valamelyik receptet, írd meg kommentben a tapasztalataid, vagy küldj fotót róla – örömmel mutatjuk meg az olvasóknak a te verziódat is!
