Főoldal / Életmód / Augusztusi befőzési kisokos – Mit, mikor és hogyan érdemes eltenni télire?
Befőzés.

Augusztusi befőzési kisokos – Mit, mikor és hogyan érdemes eltenni télire?

Augusztus a befőzés aranykora. A piacok roskadoznak a friss zöldségektől, gyümölcsöktől, a kertben egyszerre érik a paradicsom, az őszibarack, a szilva – ilyenkor nemcsak főzni, de eltárolni is érdemes, amit lehet. Egy jól megpakolt kamra ősszel-télen szó szerint kincset ér.

Ha még csak most ismerkedsz a befőzéssel, vagy szeretnéd kicsit újragondolni a módszereidet, akkor ez a cikk neked szól!

Mit érdemes augusztusban eltenni?

Ebben a hónapban szinte minden érik – íme a legjobban befőzhető finomságok:

Gyümölcsök:

  • őszibarack – kompótnak, lekvárnak, dzsemnek
  • sárgabarack – ha még van, lekvárként vagy püréként
  • szilva – szilvalekvár, chutney, aszalva is kiváló
  • körte – kompótnak, fahéjas cukorral isteni
  • málna, ribizli, feketeszeder – dzsem, zselé, szörp formában

Zöldségek:

  • paradicsom – házi paradicsomlé, sűrítmény, lecsóalap
  • paprika – savanyúságnak, csalamádéba, lecsóba
  • uborka – kovászos vagy ecetes uborka
  • zöldbab –  fagyasztóba
  • káposzta – savanyításra előkészítve (csalamádé)

Mikor a legjobb eltenni?

A kulcs: mindig akkor, amikor a legérettebb és legolcsóbb az alapanyag. Ha piacon vásárolsz, figyeld az árakat – ha valami hirtelen olcsóbb lesz, az általában túltermelést jelent, vagyis: befőzési szezon van!

A paradicsom például augusztus közepén–végén érik csúcsra, ilyenkor a legzamatosabb. A szilvára is igaz ugyanez: ne siess vele, éretten könnyebb főzni, és sokkal ízesebb lekvárt kapsz.

Hogyan érdemes eltenni? 5 alapszabály

1. Tiszta üveg = hosszabb eltarthatóság

Mosd el alaposan az üvegeket, majd sterilizáld őket: forró vízben kifőzve vagy sütőben 140 °C-on 10 percig.

Tipp: Ha főzés után zsíros, ragacsos lett a tűzhely vagy a csempe, egy megbízható hideg zsíroldó – például a BradoClub Hideg zsíroldó – segít pillanatok alatt visszahozni a konyha tisztaságát, anélkül hogy órákig súrolnál.

2. Ne spórolj a minőségen

Csak ép, hibátlan, érett, de nem túlérett alapanyagból dolgozz! Ami már nyomott, foltos, az inkább mehet süteménybe vagy aznapra.

3. Cukor, só, ecet = természetes tartósítók

A lekvárokhoz elég a cukor, savanyúságokhoz az ecet. Ha kevesebb cukorral dolgozol, használj befőzőszert vagy természetes pektint.

4. Fordítsd fejre – de csak ha nem robban fel! 😄

Forrón töltsd az üvegbe, jól zárd le, majd fejre állítva dunsztold (vagy takard be egy takaróval egy napra). Ez segít a vákuum kialakulásában.

5. Címkézz!

Nem csak a tartalom, de a dátum is fontos – így tudod, mit mikor használtál fel. Egy jó címke még dekorációnak is szuper!

Zárásképp…

A befőzés nemcsak hasznos, de öröm is lehet – egy nyári rituálé, ami összeköt a családi emlékekkel, illatokkal, ízekkel. Ne félj kísérletezni, és ha valami elsőre nem sikerül tökéletesen, jövőre újra megpróbálhatod.

Van saját jól bevált befőzési tipped vagy recepted? Oszd meg kommentben vagy küldd be nekünk – lehet, hogy megjelenik a következő cikkünkben! 😊

Nézd meg ezt is!

Panna cotta recept

 A nyár könnyed desszertje – epres panna cotta

A forró nyári napokon a legjobban egy hűsítő, lágy desszert esik. Az olasz eredetű panna …