Főoldal / Praktikus megoldások / Epres-áfonyás pite mascarpone krémmel
Epres-áfonyás pite

Epres-áfonyás pite mascarpone krémmel

Az epres-áfonyás pite egy tökéletes nyári desszert, amely friss gyümölcsök zamatos ízével kápráztat el. Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és a végeredmény egy ínycsiklandó sütemény, amely biztosan mindenkit lenyűgöz. A pite tésztája omlós, a töltelék pedig édes, krémes, tele friss eperrel és áfonyával. Készítsd el te is ezt a finomságot, és élvezd a nyár ízeit egy szelet epres-áfonyás pite formájában!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj (hideg, kockára vágva)
  • 50 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál hideg víz

Töltelék:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Tetejére:

  • 200 g friss eper
  • 150 g friss áfonya

Elkészítés:

1. Tészta elkészítése:

  • Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a porcukrot.
  • Add hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold el a liszttel, amíg durva morzsás állagú lesz.
  • Add hozzá a tojást és egy evőkanál hideg vizet, majd gyúrd össze a tésztát, amíg össze nem áll. Ha szükséges, adj még egy kevés vizet.
  • Formázz belőle egy korongot, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

2. Tészta sütése:

  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  • Nyújtsd ki a hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra.
  • Helyezd a kinyújtott tésztát egy piteformába, és nyomkodd bele a formába. Szúrkáld meg villával az alját.
  • Tedd a tésztát sütőpapírral bélelt formába, majd helyezz rá sütőbabot vagy száraz babot, hogy ne emelkedjen fel sütés közben.
  • Süsd elő a tésztát 15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és a sütőbabokat, és süsd további 10-12 percig, amíg aranybarnára sül. Hagyd kihűlni.

3. Fehér krém elkészítése:

  • Egy nagy tálban keverd össze a mascarponét, a porcukrot és a vaníliakivonatot.
  • Egy külön tálban verd fel a habtejszínt kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponés keverékbe, amíg egységes krémet nem kapsz.

4. Pite összeállítása:

  • Kanalazd a fehér krémet a kihűlt pitetésztába, és egyengesd el a tetejét. Díszítsd a tetejét friss eperrel és áfonyával.

5. Tálalás:

  • Tedd a pitét a hűtőbe legalább egy órára, hogy a krém megdermedjen.
  • Szeleteld fel, és tálald hidegen.

Jó étvágyat kívánunk!

Nézd meg ezt is!

Sütőtökös pite recept

🎃Ínycsiklandó sütőtökös pite🎃

Ősz van, ami egyet jelent a sütőtök szezonjával! Ha szereted az édes, fűszeres ízeket, akkor …