Ahogy hűvösödik az idő, és megérkezik az őszi hangulat, a háziasszonyok többsége ösztönösen készülni kezd a hidegebb hónapokra. Ilyenkor nemcsak a gardrób frissül, hanem a kamrapolc is új lakókat kap. De mit érdemes ilyenkor betárazni, ha nem akarjuk, hogy elszálljanak a költségek?
Mutatjuk, hogyan pakold tele okosan és spórolósan a kamrát, mik azok az alapélelmiszerek, amik mindig jól jönnek, és milyen trükkökkel tudsz szezonálisan, de mégis gazdaságosan bevásárolni!
🛒 Alapélelmiszerek, amikre mindig számíthatsz
Ezek azok a tartós dolgok, amik minden rendes kamrában megtalálhatók – főleg, ha jön a hideg idő és több az otthoni főzés:
- Rizs, tészta, bulgur, köles, árpa – Olcsóak, sokáig elállnak, változatosan elkészíthetők.
- Liszt (fehér, teljes kiőrlésű, tönköly) – Sütéshez, sűrítéshez, kenyérsütéshez nélkülözhetetlen.
- Cukor, só, fűszerek, ételízesítő – Érdemes nagyobb kiszerelésben, akciósan beszerezni.
- Olaj, zsír – Sütéshez-főzéshez alap. Az őszi-téli időszakban a házi zsír, libazsír igazi kincs!
- Hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó) – Fehérjedús, tápláló, sokáig eláll.
💡 Tipp: Tárold jól záródó üvegekben, címkézve – így nemcsak praktikus, de szép is lesz a kamrapolc!
🍏 Őszi szezonális termékek – most vedd meg, amikor olcsó!
- Alma, körte, szilva – Nemcsak frissen, de aszalva, kompótként vagy lekvárként is eltehető.
- Sütőtök, cékla, burgonya, hagyma, káposzta – Hosszú ideig tárolható, tele van vitaminnal.
- Paprika, paradicsom (lecsónak, fagyasztva, szósznak) – Szezonzáráskor érdemes betárazni belőle, hiszen ekkor akciósan lehet hozzájutni az alapanyagokhoz.
💡 Tipp: Vásárolj helyi termelőtől vagy piacon zárás előtt – gyakori az „utolsó láda” akció!

🧂 Tartósítás házilag – egyszerűen, olcsón
Ha van egy kis időd, érdemes kihasználni a szeptemberi hónapot a tartósításra. Nemcsak spórolsz, de tudod, mi kerül az üvegekbe!
- Savanyúságok (uborka, káposzta, paprika, cékla)
- Lecsó, paradicsomszósz, zakuszka – Egy kis nyár az üvegben!
- Lekvárok, kompótok – Minimálisan cukros, akár cukormentes verziók is készülhetnek.
- Aszalás – Sütőben vagy aszalógépben, gyümölcs és zöldség is aszalható.
💡 Tipp: Ne dobd ki a csavaros üvegeket! Használd újra őket – a környezet és a pénztárcád is örülni fog.
🧠Gondolkodj előre, főzz egyszerűbben!
Ősszel sokan visszatérnek a rendszeres főzéshez, hiszen kevesebb a program, több az otthoni idő.
Ha okosan állítod össze a kamrát, gyorsabban, olcsóbban és stresszmentesebben főzhetsz – ráadásul elkerülheted az utolsó pillanatos bolti rohanást is.
🧼 +1 extra: Ne csak feltöltsd a kamrát, hanem fertőtleníts is előtte!
Mielőtt elpakolnád az új készletet, érdemes egy gyors, alapos áttörlést végezni a polcokon – főleg, ha egy ideje nem nyúltál hozzájuk. Egy megbízható társ lehet ebben a Bradoclub univerzális felületfertőtlenítőszer, amely hatékonyan tisztít és fertőtlenít egy lépésben. Friss illata, praktikus kiszerelése és széles felhasználhatósága miatt igazi háztartási kedvenc lehet – főleg ősszel, amikor több élelmiszer kerül a tárolókba.
