Egy ropogósra sült malacnál nincs is ínycsiklandóbb látvány, pláne ha különlegesen van fűszerezve és a petrezselyem-fokhagyma párosa átjárja az ízeket. Egy ilyen menü biztos siker lesz az asztalon, pláne, ha húsimádó családtagokat várunk vendégségbe.
De lássuk is a receptet:
Hozzávalók:
- 2.5 kg sertéshús(bőrös császárhús)
- 4 db vöröshagyma
- 4 db sárgarépa
- 4 db fehérrépa
- 1 csokor rozmaring
- 5 gerezd fokhagyma
- fehérbor
- só, bors ízlés szerint
- disznózsír
- rozmaring
A páchoz:
- 1 evőkanál édesköménymag
- 1 evőkanál sót
- 1 teáskanál Chili pehely
- 1 teáskanál fekete bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- 2 csokor petrezselyem
- 1,5 dl olívaolaj
1.Az édesköménymag, a só, a chili pelyhek, a bors, a fokhagyma, a petrezselyem és a rozmaring mindegyikét aprítsuk fel és tegyük olívaolajba, amiből egy kis pihentetés után isteni pác lesz. Tegyük a császárhúst a bőrös felével lefelé egy vágódeszkára, alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Ha ez megvan, akkor kenjük meg a páccal a húst, és a hosszanti oldalától elindulva formázzunk belőle roládot, amit hurokkötéssel rögzítsünk, körülbelül 2 és fél cm-es távolságokban. Ha ez megvan, fedjük le egy fóliával, és tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.
2. Másnap, sütés előtt egy órával vegyük ki a húst a hűtőből. Készítsük elő a zöldségeket, vörös és fokhagymát. Kenjünk ki zsírral egy tepsit, majd béleljük ki a feldarabolt zöldségekkel, és még egy-két szál friss rozmaringgal. A hagymákat héjastul vágjuk félbe, majd vágott felületükkel lefelé fektessük a tepsibe.
3.Fektessük a húst a zöldségágyra, a bőrét locsoljuk meg kevés olvasztott zsírral, majd sózzuk meg. Ahhoz, hogy még pikánsabb ízt kapjunk, a hús alá öntsünk még egy kis fehérbort, majd fedjük le fóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe. Kilónként számoljunk 1-1 és 1/4 óra sütési időt a párolási szakaszban, tehát hagyjuk sütőben lefedve 3 óra hosszat.
4.3 óra elteltével vegyük le a fóliát, a bőrt locsoljuk meg a pecsenyelével, majd süssük tovább a roládot. Nem kell emelni a hőmérsékletet, ha időközben a pecsenyelé apad, amit pótolhatunk fehérborral.
5. Most már csak arra kell várnunk, hogy ropogósra süljön a malacunk. Ha tartozik a tepsihez sütőrács is, ebben a szakaszban a roládot már kitehetjük a rácsra is sülni.