Főoldal / Fürdő / Így ne nyírd ki idő előtt a mosógéped! Tippek a hatékony tisztításhoz
mosógép

Így ne nyírd ki idő előtt a mosógéped! Tippek a hatékony tisztításhoz

A mosógép akkora segítség a háztartásban, hogy ha elromlik vagy bármi történik vele, azonnal prioritásba kerül, hogy megoldjuk a helyzetet, ugyanis ki szeretne fél napot azzal tölteni, hogy saját kezűleg kimossa az egész család ruháit? Azt hiszem mindenki nevében mondhatjuk: SENKI.

Ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan karban tartsuk, azaz ügyeljünk a készülék tisztítására. Ez havi szinten igényel egy kis odafigyelést, de sokkal kevesebbet, mint az, ha elromlik a mosógép és azt kell kezelni.

Mi történik, ha nem tisztítod meg rendszeresen a mosógépet?

A kellemetlen része az, hogy büdösek, poshadtak lesznek a ruhák, még egy fél flakon öblítő ellenére is. A kemény víz hatására pedig vízkő rakódik le a mosógép belsejében, ami tönkreteheti bizonyos alkatrészeit.

Még ezeknél is kellemetlenebb eset azonban az, ha penész is kialakul a gép belsejében. Lerakódnak a baktériumok, mi pedig érintkezünk velük a felvett ruháink által. 

Sem a mi, sem pedig a gép egészségének nem tesz jót, ha figyelmen kívül hagyjuk a jeleket és a rendszeres havi takarítást.

Felmerült már a kérdés, hogy vajon milyen módszerekkel tudod könnyedén megtisztítani mosógépedet? Ha igen, akkor olvasd tovább a cikket, ugyanis hasznos házi praktikákkal segítünk neked abban, hogy gyors és hatékony legyen a tisztítás.

Ecetes segítség

Nagyon kevés olyan háztartási praktika van, ahol ne lehetne megemlíteni az ecet használatát. 

Rendkívül jól fertőtlenít és oldja a makacs vízkövet is. Szagtalanít ugyan, de ha érzékeny vagy az ecet illatára és félsz, hogy túl erős lesz, akkor keverj hozzá nyugodtan valamilyen 100% tisztaságú illóolajat.

Mire használd az ecetet?

Ecetes forróvízzel mosd ki a mosószer és öblítő adagolót. Sok esetben az adagoló dugulása, penészesedése is okozhatja a kellemetlen szagokat a frissen kimosott ruhákon.

A dob tisztításához indíts be egy 90 fokos mosást, csak ecetet önts bele a mosószerek helyett.

Szódabikarbóna

Extra segítségként nyugodtan használd plusz adalékanyagként a szódabikarbónát is. Nagyon jól szagtalanít, de önmagában nem oldja a vízkövet. Ugyanakkor a ruhák tisztításához, fehérítéséhez is egészen nyugodtan segítségül hívhatod.

Szűrő tisztítása

Érdemes a mosógép szűrőjét is viszonylag rendszeresen tisztítani, ugyanis ha eltömődik, akkor nem fog megfelelően működni a mosógép. Ez pedig akár mosás közben is jelentkezhet, például a centrifuga működésén. Rosszabb esetben végig sem fogja vinni a mosást. A mosógép használati utasításában benne van, hogy hogyan kell kiszedned a saját mosógépedből a szűrőt. Miután ezt megtetted, meleg víz alatt mosd le róla a szennyeződéseket. Itt is használhatsz egy pici ecetet is. Ezután tedd vissza, jó erősen megszorítva, ellenben elkezdhet szivárogni a víz.

A fentiek abszolút természetes, házi megoldások és csupán fillérekbe kerülnek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nincsenek egyéb hasznos tippek sem ezen a téren. Nyugodtan beszerezhetsz bolti tisztítókat is vagy kipróbálhatod a trisót, mint tisztító eszközt.

Milyen gyakran kell tisztítanod a gépet?

Átlagosan 3-5 havonta érdemes egy nagyobb tisztítást végigvinni, de ez abszolút függ a Te mosási szokásaidtól is. Ha sűrűn mosol, akkor gyakrabban érdemes megtisztítani.

A fenti tippekkel eltüntetheted a kellemetlen szagokat és megelőzheted a mosógéped idő előtti elhasználódását. Érdemes egy kis figyelmet fektetni rá!

mosógép

Ha mindent be szeretnél vetni mosógéped védelme érdekében, tudd meg, hogy mik azok, amiket semmiképp nem dobhatsz be a készülékbe!

Nézd meg ezt is!

Répa krémleves

Répakrémleves – egyszerű és finom recept a hétköznapokra

A nyári melegben is vágyunk egy könnyed, mégis tápláló levesre, ami nemcsak finom, de egészséges …