Te hogyan fogsz hozzá a főzéshez? Veszed az összes hozzávalót, és egyesével megmosol mindent? Akkor lehet, hogy rosszul csinálod! Ugyanis bár természetesnek tűnik, hogy mindent megmosunk a fogyasztás előtt, erre nem minden élelmiszer esetében van szükség..
Három élelmiszer, amit mindig meg kell mosni
Néhány alapanyagot feltétlen szükséges jól megmosni fogyasztás előtt, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, baktériumokat, különben meg is betegedhetünk tőlük. Melyek ezek az ételek?
Kagyló
Az egyik étel, amit mindig meg kell mosni, az a kagyló. Ezt a tengeri herkentyűt mindig mosd meg alaposan, mielőtt a forró vízbe teszed, mivel legtöbbször tele vannak homokkal és egyéb szennyeződésekkel. Nem csak azért kell alaposan megtisztítani, hogy megóvd magad a betegségektől, de így azt is elkerülheted, hogy az elkészült étel elfogyasztásakor homokszemcsék ropogjanak a fogad alatt.
A kagyló alapos tisztítása egy hosszú folyamat. Először öblítsd le folyóvíz alatt, majd áztasd legalább fél órán át egy tál hideg, sós vízben, a hűtőben. Merítsd ki egy kanállal a kagylókat, és látni fogod a tál alján, hogy milyen szennyeződések áztak ki belőük. Ha nem csináltad volna meg ezt a folyamatot, azt mind megehetted volna.
Fűszernövények
Mindig mosd meg a friss fűszernövényeket! Ezek a növények is rengeteg koszt képesek magukon rejtegetni. Akár a szupermarketből, a piacról a termesztőtől, akár a saját kertedből van. A kisebb kötegeket egyszerűen leöblítheted hideg folyóvízzel, de a nagyobb csomókat érdemes beáztatnod egy tál vízbe.
Rizs
Meglepő lehet, de a harmadik étel, amit mindig meg kell mosni, az a rizs. Nem minden háztartásban megszokott, hogy a rizst megmossuk főzés előtt, pedig ezzel megszabadulhatunk a rajta lévő baktériumoktól, ráadásul az elkészítés előtt átmosott rizs, a főzés után puhább és ízletesebb is lehet.
Öblítsd le főzés előtt hideg vízzel, legalább háromszor megismételve a folyamatot.
Három élelmiszer, amit soha nem kell megmosni
Nem is gondolnád, de több olyan élelmiszer van, amit nem kell megmosni, mint amit meg kell. Ezen ételek esetén a főzés előtti mosás több kárt tesz, mint mennyit használ. Íme, három példa:
Gomba
A gombát soha nem szabad megmosni az elkészítés előtt, mert ezzel a lépéssel vizenyős lesz, és kevésbé élvezhető a kész étel.
Konzerves zöldségek
A konzerves zöldségek elő vannak mosva és főzve, így ezeket sem kell megmosnod, sőt, általában már olyan speciális, esetleg sózott, vagy fűszerezett lében vannak, amelyet ha leöblítesz róla, veszít az élvezeti értékéből.
Előre csomagolt saláták
A szupermarketekben kapható előmosott, előkészített, és előre csomagolt salátákat nem kell újra megmosni, mert elveszítik eredeti állagukat.
Te betartod ezeket a szabályokat a saját konyhádban?