Ćsz van, ami egyet jelent a sĂŒtĆtök szezonjĂĄval! Ha szereted az Ă©des, fƱszeres Ăzeket, akkor ezt az ĂnycsiklandĂł sĂŒtĆtökös pite receptet imĂĄdni fogod! đ A krĂ©mes töltelĂ©k Ă©s a ropogĂłs tĂ©szta talĂĄlkozĂĄsa tökĂ©letes desszert egy hƱvös, Ćszi napon.
đ HozzĂĄvalĂłk:
TĂ©szta:
- 250 g liszt
- 150 g vaj (hideg)
- 1 evĆkanĂĄl cukor
- 1 csipet sĂł
- 2-3 evĆkanĂĄl hideg vĂz
Töltelék:
- 500 g sĂŒtĆtökpĂŒrĂ©
- 150 g barna cukor
- 2 tojĂĄs
- 200 ml tejszĂn
- 1 teåskanål fahéj
- 1/2 teåskanål gyömbér
- 1/4 teĂĄskanĂĄl szerecsendiĂł
- 1 csipet sĂł
- 1 teĂĄskanĂĄl vanĂlia kivonat
đ„Ł ElkĂ©szĂtĂ©s:
A tĂ©szta elkĂ©szĂtĂ©se:
- A lisztet, cukrot és sót keverd össze egy tålban.
- A hideg vajat darabold hozzĂĄ, Ă©s morzsold el a liszttel, amĂg morzsĂĄs ĂĄllagĂș nem lesz.
- Add hozzĂĄ a hideg vizet, Ă©s gyĂșrd össze, amĂg egy sima tĂ©sztĂĄt nem kapsz. FormĂĄlj belĆle korongot, Ă©s tedd hƱtĆbe legalĂĄbb 30 percre.
A töltelĂ©k elkĂ©szĂtĂ©se:
- A sĂŒtĆtökpĂŒrĂ©t keverd össze a barna cukorral, tojĂĄsokkal, tejszĂnnel, fƱszerekkel Ă©s a vanĂliĂĄval, amĂg sima, egynemƱ krĂ©met nem kapsz.
TĂ©szta nyĂșjtĂĄsa Ă©s sĂŒtĂ©se:
- MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 180°C-ra.
- A hƱtött tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki, majd bĂ©lelj ki vele egy piteformĂĄt.
- A tĂ©sztĂĄt szurkĂĄld meg villĂĄval, Ă©s sĂŒsd elĆ 10 percig, hogy ne ĂĄzzon el a töltelĂ©ktĆl.
TöltelĂ©k beöntĂ©se Ă©s sĂŒtĂ©s:
- Ăntsd a sĂŒtĆtökös keverĂ©ket az elĆsĂŒtött tĂ©sztĂĄba, majd tedd vissza a sĂŒtĆbe.
- SĂŒsd 40-50 percig, amĂg a töltelĂ©k meg nem szilĂĄrdul. Ha a teteje tĂșlsĂĄgosan barnulna, takard le alufĂłliĂĄval.
- Hagyd kihƱlni, majd szeleteld fel Ă©s tĂĄlald tejszĂnhabbal vagy vanĂliafagyival. đ
Tipp:
Ha szeretnĂ©d egy kis extra Ăzzel feldobni, szĂłrd meg a pitĂ©t pirĂtott diĂłval vagy mogyorĂłval a tĂĄlalĂĄs elĆtt! đ°