Főoldal / Házi Praktikák ! / Gesztenyés sajttorta- az ősz legfinomabb receptje

Gesztenyés sajttorta- az ősz legfinomabb receptje

Nemcsak a mókusok szeretik

Már érett szelíd gesztenyék kacsintgatnak ránk, a legtutibb lelőhelynek a Dunakanyar, a Zalai-dombság déli része, Sopron, Kőszeg környéke számít, de lassan a belvárosi árusoktól is beszerezhetjük. A jó minőségű gesztenyék nagyok, kerekdedek, vékony a belső héjuk és könnyen hámozhatóak.

A szelídgesztenyét régen a krumpli helyettesítésére használták, aminél még táplálóbb is, hiszen  szénhidráton és a keményítőn kívül rendkívül jó zsír-, olaj- és fehérjeforrás is. Tartalmaz E- és B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokban is gazdag (káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz) a nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.  A szelídgesztenye tehát egy csodálatos táplálék, a gyűjtése jó móka, a pucolása már kevésbé.

Így pucold

A gesztenyéket két vagy három ütemben forraljuk vízben legalább 20 percig, hogy nehogy kihűljenek a pucolás alatt, mert csak a meleg gesztenyékről tudjuk lehúzni a héjat. Vegyük fel a kesztyűt, és egy fogókanállal vagy csipesszel szedegessük ki darabokat a forró vízből. A késsel a gesztenye lapos felét levágva a lényeg könnyen kifejtődik a héj többi részéből, és ha a gesztenye friss a meleg a belső héj is könnyen leválik.

Persze süthetjük is a gesztenyéket, de akkor sem ússzuk meg a forrón történő pucolást. A sütés előtt a gesztenyéket be kell áztatni, a külső héjukat bevagdosni, és ha tepsiben sütjük, feltétlenül locsoljunk alájuk egy kis vizet. A sült gesztenye héja szétnyílik ha jól átsült, így könnyebb leválasztani is a termésről.

Főtt vagy sült gesztenyéből igencsak sok finomság készülhet – a gesztenyével töltött aprósüteményektől kezdve a kelt tésztán át a sütés nélkül készíthető édességek sokféle változatáig. Ha nincs idő a sütéssel vagy főzéssel bajlódni, még mindig ott a jó öreg gesztenyemassza!

Próbáld ki ezt a különleges gesztenyés sajttortát a családnak a hosszú hétvégén!

Gesztenyés sajttorta

adag: 4 főnek

30 dkg mascarpone

25 dkg ízesített gesztenyemassza

5 dkg vaj

10 dkg csokoládés keksz

2 tojás

5 dkg cukor

Így készítsd:

A kekszet mozsárban törd össze és tedd egy kisméretű kapcsos forma aljára. Locsold meg olvasztott vajjal. Tedd be 130 fokra 3-4 percre a sütőbe, majd vedd ki és a sütőt 180 fokra melegítsd elő.

A mascarponét keverd össze a gesztenyemasszával és a tojásokkal, majd a cukorral. A keveréket öntsd a kekszágyra és az egészet süsd a 180 fokos sütőben készre. Nagyjából egy óra hosszát süsd amíg megpirul a teteje.

Hagyd kihűlni és tejszínhabbal vagy csokival a tetején tálald.

Nézd meg ezt is!

Forrócsoki recept.

Forró italok, amelyekkel minden téli este különleges lesz: házi forró csoki, puncs és alkoholmentes variációk

Ahogy beköszöntenek a hideg, sötét téli esték, mindannyian vágyunk egy kis melegségre, amitől az otthonunk …