Nemcsak a mókusok szeretik
Már érett szelíd gesztenyék kacsintgatnak ránk, a legtutibb lelőhelynek a Dunakanyar, a Zalai-dombság déli része, Sopron, Kőszeg környéke számít, de lassan a belvárosi árusoktól is beszerezhetjük. A jó minőségű gesztenyék nagyok, kerekdedek, vékony a belső héjuk és könnyen hámozhatóak.
A szelídgesztenyét régen a krumpli helyettesítésére használták, aminél még táplálóbb is, hiszen szénhidráton és a keményítőn kívül rendkívül jó zsír-, olaj- és fehérjeforrás is. Tartalmaz E- és B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokban is gazdag (káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz) a nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben. A szelídgesztenye tehát egy csodálatos táplálék, a gyűjtése jó móka, a pucolása már kevésbé.
Így pucold
A gesztenyéket két vagy három ütemben forraljuk vízben legalább 20 percig, hogy nehogy kihűljenek a pucolás alatt, mert csak a meleg gesztenyékről tudjuk lehúzni a héjat. Vegyük fel a kesztyűt, és egy fogókanállal vagy csipesszel szedegessük ki darabokat a forró vízből. A késsel a gesztenye lapos felét levágva a lényeg könnyen kifejtődik a héj többi részéből, és ha a gesztenye friss a meleg a belső héj is könnyen leválik.
Persze süthetjük is a gesztenyéket, de akkor sem ússzuk meg a forrón történő pucolást. A sütés előtt a gesztenyéket be kell áztatni, a külső héjukat bevagdosni, és ha tepsiben sütjük, feltétlenül locsoljunk alájuk egy kis vizet. A sült gesztenye héja szétnyílik ha jól átsült, így könnyebb leválasztani is a termésről.
Főtt vagy sült gesztenyéből igencsak sok finomság készülhet – a gesztenyével töltött aprósüteményektől kezdve a kelt tésztán át a sütés nélkül készíthető édességek sokféle változatáig. Ha nincs idő a sütéssel vagy főzéssel bajlódni, még mindig ott a jó öreg gesztenyemassza!
Próbáld ki ezt a különleges gesztenyés sajttortát a családnak a hosszú hétvégén!
Gesztenyés sajttorta
adag: 4 főnek
30 dkg mascarpone
25 dkg ízesített gesztenyemassza
5 dkg vaj
10 dkg csokoládés keksz
2 tojás
5 dkg cukor
Így készítsd:
A kekszet mozsárban törd össze és tedd egy kisméretű kapcsos forma aljára. Locsold meg olvasztott vajjal. Tedd be 130 fokra 3-4 percre a sütőbe, majd vedd ki és a sütőt 180 fokra melegítsd elő.
A mascarponét keverd össze a gesztenyemasszával és a tojásokkal, majd a cukorral. A keveréket öntsd a kekszágyra és az egészet süsd a 180 fokos sütőben készre. Nagyjából egy óra hosszát süsd amíg megpirul a teteje.
Hagyd kihűlni és tejszínhabbal vagy csokival a tetején tálald.