Hamarosan elkezdődik a karácsonyi készülődés, és a nagy sürgés-forgás a konyhában. Megosztunk veled egy nagyon praktikus receptet, amivel akár előre is készülhetsz. Ez a süti annyira egyszerű, hogy a gyerekekkel közösen is elkészíthető, viszont annál látványosabb. Nemcsak az ünnepi asztalt, de a karácsonyfát is tökéletesen díszítheti.
Hozzávalók:
- 140 g porcukor szitálva
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 tojássárgája
- 250 g margarin kis kockákra vágva
- 375 g liszt szitálv
A dekorációhoz:
- 200 g porcukor szitálva
- ehető ételfesték (opcionális)
- ehető arany vagy ezüst golyó dekoráció
- szalag az akasztóhoz
Így készítsd el
Egy nagy keverőtálban dolgozd el a porcukrot, a vanília aromát, a tojássárgáját és a margarint egy keverőkanál segítségével. Add hozzá a lisztet, és keverd egy masszív tésztává. Ha jól átdolgoztad, akkor válaszd szét kétfelé, formázz belőlük egy-egy lapos, kerek korongot, és tekerd be fóliába. Tedd be a hűtőbe állni egy 20-30 percre. Közben melegítsd fel a sütőt 190°-ra, és béleld ki a tálcát sütőpapírral.
Ha a tészta eleget állt a hűtőben, nyújtsd ki egy enyhén lisztezett felületen, kb. egy 200 Ft-os érme vastagságúra, majd vágd ki egy süti kivágó segítségével. Válassz klasszikus karácsonyi formákat, mint a fenyőfa vagy a csillag. A kivágott tésztát helyezd a sütőpapírra. Ha nehezen tudod felvenni úgy, hogy a formája ne deformálódjon el, akkor használj egy sütőtűt. Ha szeretnéd a karácsonyfára akasztani a sütiket, akkor a kivágott tészták tetején készíts egy-egy lyukat a szalagok befűzéséhez. 10-12 perc alatt megsül az előmelegített sütőben. Amikor már szép aranybarna a színük, akkor kiveheted a sütőből.
Fontos, hogy a díszítés előtt hagyd kihűlni őket. Közben készülj fel a dekorációhoz. Keverd össze a porcukrot egy pár csepp hideg vízzel, hogy a por állagból kenhetővé váljon. Színezd tetszőleges színű ehető ételfestékkel (ez a lépés opcionális). Kend rá a kihűlt sütik tetejére, majd szórd meg az ehető arany vagy ezüst golyókkal. Ha megszáradt a dekoráció, jöhetnek a szalagok is.
A teljes elkészítés mindössze 20-30 percet vesz igénybe, csodaszép dísz lehet belőle, és egy jó szórakozás a gyerekekkel a konyhában. Neked hogy tetszik?