Az ősz eljövetelével nemcsak a nyári ruhadarabokat cseréljük le garbókra, de az étrendünk is teljesen megváltozik. Bejönnek a képbe az évszak alapanyagai.
A szezon egyik legnagyobb kedvence a sütőtök, amit sokféleképpen fel lehet használni, rengeteg izgalmas étel készíthető belőle. Hoztunk most három egyszerű, de annál különlegesebb és finomabb sütőtökös finomságot.
Mutatjuk is a recepteket!
1. Sütőtökkrémleves pirított kolbásszal
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl víz
- 2 dl kókuszkrém
- 1 mk majoránna
- 1 mk kakukkfű
- só
- bors
- olívaolaj
- darabolt kolbász
Elkészítés:
A sütőtököt felkockázva sütőpapírra tesszük. Rárakjuk a hagymát és a fokhagymát, ezeket is kisebb darabokra vágva. Só, bors, kis olívaolaj, majd 180 fokon 40 percig sütjük.
Ha jól átsültek a zöldségek, egy fazékban a 2 dl vízzel pépesítjük, majd a maradék 2 dl vizet a majoránnával, kókuszkrémmel és kakukkfűvel elkeverve, fokozatosan hozzáadjuk. Kevés kolbászt megpirítunk egy serpenyőben, és tetszés szerint a tetejére szórjuk.
2. Sütőtökös tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 3 ek olívaolaj
- 3 ág zsálya
- 1 db póréhagyma
- só
- bors
- 1 tk balzsamecet
- 5 dkg parmezán
- 1 dl zöldségleves alap
- 1 dl főzőtejszín
- 40 dkg penne tészta
Elkészítés:
A sütőtököt megtisztítjuk, kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. Ezután tepsibe tesszük, olívaolajat öntünk rá, a zsályalevelek kétharmadát rátépkedjük, rászórjuk a felkarikázott póréhagymát, végül sózzuk és borsozzuk. Kb. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.
A megsült tök ⅓-át félretesszük, a többit pedig egy késes aprítóba kanalazzuk a póréhagymával, majd hozzáadjuk az ecetet és a parmezánt. Krémesre pürésítjük. Ha ezzel elkészültünk, egy kisebb lábasba tesszük, majd hozzáöntjük a zöldségleves alapot és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, aztán kis lángon 10 percig főzzük.
A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hozzáöntjük a sütőtökös mártáshoz. A tetejére sült tökkockákat, kevés borsot és a maradék zsályaleveleket szórjuk.
3. Mogyorós-sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 1,3 dl olaj
- 25 dkg reszelt sütőtök
- 20 dkg liszt
- 20 dkg darált mogyoró
- 21 dkg cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- fél tk fahéj és porcukor
Elkészítés:
A ledarált mogyorót megpirítjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével és az olajjal, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Ezután beledolgozzuk a lereszelt tököt és a darált mogyorót is.
A lisztet kis adagokban a tökös masszába szórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan a muffin tésztába keverjük.
Kikenjük egy kevés olvasztott vajjal a muffin formákat, és beletesszük a masszát. Végül 185 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánunk az őszi finomságokhoz!
Ha kihívás minden napra olyan új menüt kitalálni, ami elnyeri a család tetszését, csak inspirálódj receptgyűjteményünkből!>>> https://praktikushaziasszonyok.hu/category/receptek/