A meggyleves egy klasszikus nyári fogás, melynek kellemesen savanykás íze és frissítő jellege igazán jól tud esni a nagy kánikulákban. Egyszerű elkészíteni és rendkívül sokoldalú, hiszen hidegen vagy melegen is fogyasztható. Bátran készíthetjük előre akár egy nyári partira vagy egy családi összejövetelre is.
A meggyleves alapvetően friss vagy fagyasztott meggyből készül. Sőt gyakran kiegészítik egy kis citromlével vagy citromhéjjal is, hogy még üdébb ízt kapjon. Tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is kísérhetjük.
Íme egy egyszerű, mégis ínycsiklandó meggyleves recept:
Hozzávalók:
- 500 g friss vagy fagyasztott meggy
- 150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
- 1 liter víz
- 1 citrom (leve és héja)
- Opcionális: tejszínhab vagy vaníliafagylalt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a már fejtett meggyet, majd tegyük egy lábasba.
- Adjuk hozzá a cukrot és a vizet, majd forraljuk fel közepes lángon.
- Amikor felforrt, csökkentsük a lángot, és hagyjuk főni további 15-20 percig, vagy amíg a meggy megpuhul és az ízek összeérnek.
- Közben reszeljük le a citrom héját, majd facsarjuk ki a citrom levét.
- Amikor a meggyleves elkészült, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Keverjük össze jó alaposan.
- Hagyjuk kihűlni a levest, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.
- Tálaláskor adjunk hozzá tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot ízlés szerint.
Ez a friss és könnyű meggyleves tökéletes választás lehet egy nyári ebéd vagy vacsora után, de akár egy délutáni nasinak is.