Főoldal / Életmód / 5 titok a húsvéti szimbólumokról

5 titok a húsvéti szimbólumokról

Mivel közeledik a Húsvét, így arra gondoltunk, hogy összegyűjtünk néhány érdekességet, amit talán eddig te sem tudtál erről az ünnepről. A következő szimbólumok biztosan mindenkinek ismerősek lesznek, de jelentőségükkel már kevesebb ember van tisztában. Lássuk, melyek a legismertebb Húsvéti jelképek!

Nyuszi- de honnan jött?

A húsvéti nyuszi szimbóluma valójában német eredetű és nem áll szoros összefüggésben Jézus halálával és feltámadásával. Egyfajta termékenységi szimbólum, mivel a nyúl rendkívül szapora állat. Magyarországon a 19.században terjedt el.

Piros tojás- de vajon miért piros?

A piros tojás Krisztusi jelkép, mely Jézus emberiségért kiontott vérére emlékeztet minket.

A piros színt eredetileg a vöröshagyma főzetéből nyerték, így aki követi a hagyományokat, az ma is így festi a tojásokat.

toji

Barka- különleges tulajdonság!

A barka ágaknak különleges gyógyító ereje van. Úgy tartják, hogy egy mágikus növény, mely elűzi a gonosz erőket, távol tartja a bajt és a betegséget.

Bárány- hova lett az asztalról?

Mivel úgy tartják, hogy Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért, így a bárány is egyfajta Krisztusi jelkép a Húsvéti ünnepek alkalmával. Manapság azonban egyre kevésbé fogyasztják a családok a bárányhúst húsvétkor – a főszerepet az asztalon a sonka vette át.

Locsolás= vesszőzés!

Fejér megyében sibának nevezték azt a vesszőből font korbácsot, amellyel a legények megcsapkodták a leányokat. Hasonlóan a locsoláshoz, a leányok ajándékkal kedveskedtek ezért cserébe: szalagot kötöttek a sibára, s még meg is kínálták borral a legényeket.

vesszozes1

Nézd meg ezt is!

Húsvéti kalács

Ínycsiklandozó húsvéti fonott kalács

Ahogy beköszönt a tavasz és virágba borulnak a kertek, elérkezik a húsvéti ünneplés ideje. Az …