Főoldal / Hasznos termékek / 8 dolog, amit soha ne dobj a wc-be!

8 dolog, amit soha ne dobj a wc-be!

Nincs még egy olyan dolog a lakásban, ami annyi szennyeződést tüntetne el nyomtalanul, mint a wc-d. Annak ellenére, hogy mekkora mennyiségű „szerves hulladék” kerül bele nap, mint nap, ez nem működik bármivel, amit beledobsz! Számos olyan termék jelent meg, amiről azt állítják a gyártók, hogy lehúzható (flushable), de jobb, ha nem dőlsz be ezeknek! Ugye te sem szeretnéd elárasztani a mellékhelyiséget a wc-be hajigált dolgok miatt, hogy aztán vízvezeték-szerelőt kelljen hívnod? Összeállítottunk neked egy praktikus listát azokról a dolgokról, amiket soha ne dobj a wc-be, ha nem szeretnéd a dugulás elhárítókat gyakran vendégül látni!

Ezek után nem mondhatod, hogy nem figyelmeztettünk…

1.Baba és kozmetikai törlőkendők

Még a “flushable” vagyis a wc-ben lehúzható címkével ellátott törlők is felhalmozódnak és idővel eltömítik a lefolyórendszert. Mivel ezeket az anyagokat sem könnyű lebontani, nem csak a lefolyódban, de a városi csatornahálózatokban is képes válságokat és többmilliós kárt okozni.

2.Női higiéniai termékek

Ha még nem találkoztál volna a gyakorlatilag minden nyilvános wc-ban kifüggesztett táblákat, akkor lehet, hogy nem elkerülte a figyelmedet: köztudottan a wc-be dobott tamponok és intim betétek okozzák a legtöbb dugulást.

3.Papírtörlő (közismert nevén a Szilvia)

Persze, csábító lehet a gondolat, hogy takarítás után egyszerűen lehúzod a wc-n a koszos papírtörlőt, de ezzel rengeteg bajt okozhatsz! Mivel ezek olyan anyagokból készülnek, amik sokkal tartósabbak, mint a toalettpapír, egyszerűen nem bomlanak le eléggé gyorsan ahhoz, hogy biztonságosan lehúzhasd őket.

4.Óvszer

Ugyanúgy, mint a baba és kozmetikai törlőkendők, a lehúzhatónak mondott óvszer is sok problémát okoz a szennyvízcsatorna-rendszerekben világszerte. Ezeket a „latex-fickókat” kimondottan úgy alakították ki, hogy ellenálljanak a folyadékoknak és a nyomásnak. Ezért elég egyértelmű, hogy nem fognak csak úgy egyszerűen feloldódni, amikor a wc-be dobják őket.

5.Pelenka

Még a “flushable betétekkel” ellátott, legújabb pelenkákat sem szabad a semmi esetre sem lehúzni a wc-n. Akár egyetlen egy ilyen kis büdös csomag lehúzása is a teljes fürdőszoba elárasztását eredményezheti.

6. Haj

Te is rutinszerűen dobod a hajkeféből kiszedett hajcsomókat a WC-be? Ha igen, itt az ideje, hogy leszokj erről az ostobaságról! Gondold végig, hogy a haj milyen könnyen áll össze és akadályozza meg a zuhanyzóban víz lefolyását. Pontosan ugyanez a helyzet a wc-nél is!

7.Macskaalom

Logikusnak tűnhet a macskaalmot a wc-be szórni, de a macska ürülék wc-be borítása nemcsak a lefolyódnak, a környezetednek is nagyon ártalmas megoldás. A legnépszerűbb fajta macskaalmok, ha vízzel érintkeznek, megduzzadnak. Ezért aztán rendkívül nehéz eltávolítani a vízvezetékből a szennyezett almot. Ráadásul a macska ürülékben lévő káros baktériumok az óceánok és folyók élővilágát is veszélyeztetik. Ezért ne önts soha macskaalmot a wc-be!

8. Fültisztító pálcika

Annak ellenére, hogy a vattapamacsok elég kicsinek tűnnek ahhoz, hogy a legtöbb vízelvezetőben “lejussanak”, ezek a tisztítóeszközök könnyen összegyűlnek és felhalmozódnak a járatokban. Legközelebb, ha fülpiszkálót használtál, azt dobd inkább a szemetesbe.

 

Oszd meg ezt a cikket, hogy minél több emberhez eljusson. Fontos, hogy a gyerekek is tudjanak ezekről a tényekről. Csak akkor maradhat tiszta a csatornahálózat, ha mindenki a saját háztartásában tesz érte.

Mit gondolsz erről a 8 tárgyról? Volt már hogy valamelyik dugulást okozott, mert a mosdóba dobtad? Vagy van olyan dolog, amit hozzáírnál a listához? Írd meg nekünk!

Nézd meg ezt is!

Különleges pite ötletek

Almás, mákos, sütőtökös akár húsos, minden verzióban imádjuk a pitét! Bármelyik fajtát készíted is el, …