Főoldal / Házi Praktikák ! / 5 tipp, hogy tökéletesen sikerüljön az ingek, asztalterítők keményítése 

5 tipp, hogy tökéletesen sikerüljön az ingek, asztalterítők keményítése 

Az ingek és asztalterítők újkorukban a legszebbek. Mindenkiben felmerül a kérdés mit tudna tenni, hogy ezek az anyagok sokáig szépek és hosszú élettartamúak legyenek? A válasz pedig egy egyszerű szó: keményítés. Valamiért erre a módszerre legtöbben úgy tekintenek, mint egy divatjamúlt, nagymamák korabeli házimunkára, pedig számos előnye van. Mindazok mellett, hogy tartósan megőrizhető velük a textíliák szépsége, a keményített anyagok kevésbé gyűrűdnek, szebb és jobb a tartásuk, magasabb fényűek és még a vasalásuk is egyszerűbb. A nehezebb feladat azonban az, hogy hogyan és mivel is kellene keményíteni, hogy a várt hatást elérjük. Íme 5 tipp:

1.Mosás után használd a keményítőt!

Mosógépben végzett keményítéskor a mosást követő utolsó öblítővízbe öntsük a higított keményítőt és csak ezt követően centrifugázzunk. A tartós hatás érdekében azonban a kézi áztatást preferáljuk, melyet csakugyan a tisztára mosott ruháknál alkalmazzuk.

2.Mosáskor ne használjunk textilöblítőt

Az öblítő ún. kationos felületaktív anyagot képez a textilszálakon, amitől az anyag nemcsak hamarabb foltosodik, hanem puhább is lesz, ami miatt a keményítés kevésbé hatásos.

3.Mindig ügyelj az arányokra!

Ügyeljünk a keményítő megfelelő hígítási arányára, ugyanis, ha túl sok keményítőt használunk a textilrostok törékenyek lesznek, mely hatására az anyag hamar elkopik.

4.A keményített ruhákat még nedvesen vasaljuk ki.

A keményített oldattal kezelt anyagon egy filmes réteg marad, ami a nedves vasaláskor kifényesedik, továbbá a vasalás is egyszerűbb így és teljesen gyűrődésmentessé varázsolható vele a textília.

5.A keményítést kereskedelemben kapható, minőségi keményítővel végezzük!

Rengeteg otthon elkészíthető keményítőről olvashatunk az interneten. Ezek közül azonban a legtöbb a mosás során lerakódik a mosógépben, ami hamar a gép meghibásodását okozhatja. Gondoljuk végig, mi a fontosabb, a kicsit olcsóbb otthoni módszerű keményítés és a mosógép javítása vagy esetleg cseréje vagy a speciálisan erre a célra kifejlesztett keményítő használata, ami nem károsítja mosógépünket? Plusz előnye ezeknek a szereknek, hogy a ruhában sem okoznak károsodást és a várt hatást eredményezik.

 

Többféle keményítő fajtát találunk a boltok polcain. Választhatunk por és folyékony állagúak közül, keményítési céljainknak megfelelően. Folyékony kategóriában a Miss Texi vált be számunkra leginkább. Ha te is arra törekedsz, hogy magas minőségű, de ugyanakkor kedvező árú keményítő találj, akkor keresd a Miss texit a Rossmann, Coop, Real, Auchan, Metro, Spar, DM és Goods Market üzleteiben. Megbízható, magyar termék, amit már mi is sokszor használtunk. Keményítésre fel!

Nézd meg ezt is!

Csőben sült csirke receptek, amikért anyukád is könyörögni fog majd

Nem is kérdés, hogy anyukád csőben sült csirkéje a világon a legjobb, ezért igazából eszedbe …