Főoldal / Házi Praktikák ! / Dohos szag a lakásban! Mit tegyek?

Dohos szag a lakásban! Mit tegyek?

Azt gondolod, hogy a dohos szag kizárólag az öreg, nem megfelelően tisztán tartott lakásokban jelentkezik? Ne lepődj meg, ha egy újépítésű otthonban is felüti a fejét!
A dohszag ugyanis minden olyan helyen elkezd terjengeni egy idő után, ahol magas a páratartalom, és a nedvesség lecsapódik a felületeken. Az átnedvesedett falakon, konyhai vagy fürdőszobai tömítéseken, a könyveken és szekrényeken pedig hamar megjelenik a penész, vele együtt pedig a kellemetlen bűz.

Előbb menjen a penész, utána a szag

Nem győzzük eleget ismételni, hogy a páratartalmat kell mérsékelned a lakásban, majd kiszárítanod a nedves bútorokat, tárgyakat. A szellőztetés emiatt télen sem elhanyagolható, hiába nem gondolunk rá automatikusan ilyenkor. Egy beázás, csőtörés vagy burkolás után pedig jobb felkészülnöd, mert minden esetben számíthatsz dohos szagra, ha a falak nem száradnak ki kellőképpen. A penész és vele a dohos szag leggyakrabban a konyhaszekrény és a mosogató környékén üti fel a fejét, amiatt, hogy a szekrény és a fal közötti nincs megfelelően szigetelve, és a víz beszivárog a résekbe. De megjelenhet a lakás bármelyik részén, azokon a helyeken, ahol hideg felületen a pára lecsapódik, és penész keletkezik. A penésszel igyekezz minél előbb leszámolni és csak utána foglalkozz a szag eltüntetésével.

Űzd ki a szekrényből is!

Amikor megszűnik a probléma, még akkor is hosszú ideig makacsul tartja magát a fülledt szag, mivel a felületek sajnos sokszor magukba szívják. Ha a penész megszüntetése után egy sűrű szövésű zsákba szódabikarbónát szórsz, és beleteszed a bedohosodott szekrénybe, azzal hamarabb kiűzheted a bűzt.
Hasonló jó szagsemlegesítő szer a sütőpor vagy a macskaalom, amik beszívják és elnyelik a szagokat. Ezeket a szereket egyébként kiválóan lehet használni az öreg könyvek esetében is: helyezzünk a könyvek közelébe a természetes szagelszívókból nagyobb mennyiséget, néhány nap múlva a könyvek fülledt szaga eltűnik.

Ha pedig a dohot és a penészt eltüntettük, akkor nincs más dolgunk, jöhet a légfrissítés!

Nézd meg ezt is!

Fecsegnek rólad a lábujjaid?

Gondoltad volna, hogy a lábfejed formája, a lábujjaid hosszúsága elmondja, hogy milyen a személyiséged? Nem …