Főoldal / Praktikus megoldások / Hogyan tüntesd el a vörösbor foltot + 1 tuti forraltbor recept, ha már ezeket tudod!
Hatékony foltisztítás.

Hogyan tüntesd el a vörösbor foltot + 1 tuti forraltbor recept, ha már ezeket tudod!

A vörösbor az egyik leggyakoribb baleseti forrás a vendégségek vagy őszi fesztiválok alatt, de szerencsére a makacs foltok ellen is van hatékony megoldás. A cikkünkben összegyűjtöttünk néhány bevált módszert, amikkel könnyen és gyorsan megszabadulhatsz a vörösbor okozta kellemetlenségektől. És ha már vörösborról beszélünk, miért ne készíthetnél egy finom, illatos forralt bort? A cikk végén egy garantáltan bevált receptet is találsz!

1. Gyors cselekvés

A legfontosabb, hogy azonnal lépj akcióba, ha vörösbor ömlött valamire. Ne hagyd, hogy a folt beszívódjon és megszáradjon, mert utána sokkal nehezebb lesz eltávolítani. Ha textíliára került, kezdd azzal, hogy a felesleges bort egy papírtörlővel felitatod. Ügyelj arra, hogy ne dörzsöld, mert így csak mélyebbre nyomhatod a szálakba a foltot!

2. Só vagy szódabikarbóna

Miután felitattad a bort, szórj a foltra bőségesen sót vagy szódabikarbónát. Ezek a porok magukba szívják a nedvességet, és megakadályozzák, hogy a folt mélyen a szövetbe szívódjon. Hagyd rajta legalább 15-20 percig, majd porszívózd le vagy rázd ki az anyagot.

3. Mosószeres meleg víz

Amikor a fenti lépések után is marad folt, jöhet a mosószeres kezelés. Készíts meleg vizes oldatot egy kevés folyékony mosószerből, és óvatosan dörzsöld át a foltot. Ebben a fázisban kiemelten ajánlott a Maxin Color mosógél használata, amely kíméletes a színes anyagokhoz, de hatékonyan veszi fel a harcot a makacs foltokkal is. A mosógél koncentrált formulájának köszönhetően kis mennyiség is elég a tökéletes tisztítás érdekében. Ráadásul már online is könnyen beszerezheted innen.

4. Alkohol vagy fehérbor

Ha még így sem tűnne el teljesen a folt, próbáld meg alkohollal vagy fehérborral átitatni a szennyezett részt. Ezek az anyagok segítenek feloldani a vörösborban található tanninokat, így könnyebb lesz megszabadulni a folttól. Ügyelj azonban arra, hogy ne használj túl sokat, és mindig hideg vízzel öblítsd le utána a textíliát!

5. Mosás

Miután minden házi praktikát kipróbáltál, dobd be a ruhát a mosógépbe, és használd a megfelelő programot. A színes ruhák esetében különösen fontos a kíméletes, de hatékony tisztítás. A Maxin Color mosógél segít megőrizni a színek élénkségét, miközben eltünteti a foltokat is.

Tuti forraltbor recept

Miután sikerült megmenteni a kedvenc ruhádat, ideje élvezni egy jó pohár forralt bort. Íme egy egyszerű, de nagyszerű recept, amivel garantáltan feldobhatod az estét!

Hozzávalók:

  • 1 üveg vörösbor
  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 5 dkg cukor
  • 2 fahéjrúd
  • 5-6 szegfűszeg
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 dl víz

Elkészítés:

  1. Öntsd a vörösbort egy nagyobb edénybe, majd add hozzá a cukrot és a vizet.
  2. A narancsot és a citromot karikázd fel, és dobd az edénybe.
  3. Tedd bele a fűszereket is: a fahéjrudakat, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
  4. Lassú tűzön melegítsd fel az italt, de vigyázz, ne forrald fel, hogy az alkohol ne párologjon el.
  5. Amikor kellemesen átmelegedett, már készen is van. Szűrd le, majd forrón tálald!

Ezzel a recepttel nemcsak egy finom italban lesz részed, hanem egy kis kikapcsolódást is biztosíthatsz magadnak a vörösborfoltos incidens után. Egészségedre!

Nézd meg ezt is!

5 rejtett jel a ruhacímkéken, amelyek jelentését sokan nem ismerik

Amikor egy új ruhadarabot veszünk, gyakran nem fordítunk túl nagy figyelmet a címkéjén található apró …