Főoldal / Életmód / Kutyapuszi-nem is gondolnád milyen veszélyes!

Kutyapuszi-nem is gondolnád milyen veszélyes!

A legtöbb család a kutyát inkább családtagként kezeli, mintsem háziállatként, aminek a legfőbb oka, hogy mostanában egyre több háztartásban a kutya helye már nem a kertben, hanem a ház falain belül van. Mivel ő is velünk tölti mindennapjait, így egyre inkább úgy kezeljük őt, mint a mi nyelvünket nem beszélő embertársunkat. Engedjük neki, hogy örömében megnyalja arcunkat, mi pedig ölelgetjük és puszilgatjuk őt, nem is gondolva bele, hogy ezzel mekkora veszélynek tesszük ki magunkat.

A kutyák a legtöbb információt szaglás során gyűjtik össze. Szinte mindent megszagolnak, amit a földön találnak, legyen az épp egy másik kutya ürüléke vagy egy eldobott papír zsebkendő. Ennek során sok baktériumot gyűjtenek össze, melyet akaratlanul, de könnyen átadnak gazdájuknak.

Milyen betegségeket kaphatunk el szeretett háziállatunktól? Szüleink kiskorunkban nem hiába szajkózták nekünk folyamatosan, hogy ne puszilgasd a kutyát, mert beteg leszel és mehetünk a kórházba. A parazitáktól kívántak minket megóvni. Lehet, hogy házi kedvencük teljesen egészségesnek látszik, mégis hordozhat számos, szabad szemmel nem látható baktériumot. Vannak olyan betegségek, amelyek a bérendszerünkbe kerülve láthatatlanok maradnak, de számos későbbi betegség kialakulásáért felelősek.

A veszettség a kötelező védőoltásnak hála, mára már elég ritka betegségnek számít, mégsem szabad megfeledkezni róla, hiszen ez is azon vírusok közé tartozik, melyek könnyedén, egy kisebb harapás útján átterjedhet az állatról az emberre.

Egy háziállat segítheti a gyerek szocializációját, hiszen vele is kommunikál, játszik, és kapcsolatot teremt. Elég, ha csak megtanítjuk neki, hogyan játszhat a családi kedvenccel, mi pedig betartunk pár szabályt, hogy még biztonságosabb legyen a játék.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük ezeket a betegségeket?

  • Vigyük kedvencünket rendszeresen állatorvoshoz átvizsgálásra! Egészséges kutyától kevésbé kaphatunk el bármit is.
  • Rendszeresen adassunk be kutyusunknak féreghajtó készítményt!
  • Használjunk bolha és kullancsírtó készítményt, mely a bundájában megtapadó parazitáktól véd minket és kedvencünket!
  • A védőoltásokról sose feledkezzünk meg. Adassuk be mindegyiket mindig időben!
  • Tanítsd meg a kutyust, hogy nem szabad nyalogatnia az embert!
  • Rendszeresen mosd ki tálkáját, törölközőjét, fekhelyét!
  • Fürdesd meg legalább 2-3 hetente!
  • Tartsd távol idegen állatoktól! Lehet, hogy egészségesnek tűnnek, de bármilyen gombát és egyéb parazitát elkaphat tőle!
  • Ne engedd, hogy a kutyád bármit felegyen a földről vagy megszagoljon!

De nem csak a kutyusra kell odafigyelnünk, hanem a saját higiéniánkra is fokozottabban kell ügyelnünk. A kutyával történő érintkezés után, ne felejtsük a kézmosást! Különösen étkezés előtt. Tartsunk magunknál kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt, hogy minden helyzetben tisztán tudjuk tartani a kezünket.

Ha ezekre odafigyelünk, biztosak lehetünk benne, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a családban bármilyen problémát okoz az állattartás.

Kézfertőtlenítés bárhol!

A terméket a következő boltokban találod meg: Goods Market, Euro Family, DM, Müller, Auchan, Tesco!

Nézd meg ezt is!

Grillezési kisokos – recepttel!

A nyár nem is nyár szuper grillezés nélkül. Egyrészt ez mindig remek alkalom arra, hogy …