Főoldal / Házi Praktikák ! / Karácsonyi recept! Mákos guba sütemény!

Karácsonyi recept! Mákos guba sütemény!

Közeledik a karácsony és ezzel együtt a nagy sütés-főzés ideje. Elkészítheted a jól bevált, megszokott süteményeidet, de mi lenne, ha ezúttal feldobnád egy kicsit a hangulatot és meglepnéd a családot valami újdonsággal? Kerüljön most az asztalra egy olyan finomság, amitől már ránézésre is összefut mindenki szájában a nyál. Hát még ha megkóstolják!

Madártejes mákos guba

Hozzávalók:

  • 12 darab kifli
  • 1 liter tej
  • 3 darab tojássárgája
  • 100 g margarin
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • mazsola ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 150 g darált mák

Krém:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 4 darab tojássárgája
  • 150 g margarin

Hab:

  • 4 darab tojásfehérje
  • 8 evőkanál kristálycukor

Mákos guba elkészítése:
Langyosítsd meg egy kicsit a tejet. Keverd hozzá az olvasztott margarint, a tojássárgákat, a cukrot, mazsolát, a citromhájat és a mákot. Vágd karikára a kifliket, majd öntsd rá az előbb elkészített keveréket. Forgasd össze és hagyd állni néhány percig, hogy a kifli magába tudja szívni a folyadékot. Nyomkodd bele egy kivajazott tepsibe és süsd 25-30 percen át 170-180 Celsius fokon. Hagyd kihűlni a formában.

Krém elkészítése:
A hozzávalókból főzz sűrű krémet, hűtsd ki és a 15 dkg margarinnal jól kavard ki.

Hab elkészítése:

Gőz fölött a tojásfehérjékből és a cukorból verj kemény habot.

A sütemény összeállítása:

Kend a krémet a kihűlt sült mákos gubára, majd simítsd rá a tojásfehérjéből felvert habot. Hűtőben pár óra alatt összeérnek az ízek, és fel tudod szeletelni.

mak-2

Nézd meg ezt is!

Húsvéti kalács

Ínycsiklandozó húsvéti fonott kalács

Ahogy beköszönt a tavasz és virágba borulnak a kertek, elérkezik a húsvéti ünneplés ideje. Az …