Főoldal / Praktikus megoldások / Miért vagyok mindig fáradt? Íme 7 gyakori ok.
Krónikus fáradtság.

Miért vagyok mindig fáradt? Íme 7 gyakori ok.

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, az azt jelentheti, hogy a tested próbál mondani valamit. Bár a kimerültség nem feltétlenül mindig utal valamilyen mögöttes egészségi állapotra, de ettől függetlenül érdemes orvoshoz fordulni, főleg a fáradtság már krónikus és akadályozza mindennapi életed normális működését.

Ebben a cikkben megosztunk veled néhány olyan okot, ami miatt folyamatosan kimerültnek érezheted magad.

1. Rossz minőségű alvás

Talán ez a legnyilvánvalóbb (és leggyakoribb) oka annak, hogy miért érezzük magunkat kimerültnek. A legtöbb felnőtt embernek legalább 7 óra jó minőségű alvásra van szüksége. Ennél kevesebb alvási idő azonban, hosszú távon negatív irányba befolyásolja az egészségedet.

A megoldás? Egyszerű: aludj többet. De persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Először is fontos azonosítani az okot – legyen az stressz , túl sok képernyőidő vagy rossz alváshigiénia –, hogy minél hamarabb tudd ezeket kezelni. 

2. Energiahiányos vagy

A legtöbb esetben a fáradtság azt jelenti, hogy a tested azt súgja, lassíts. De ha a fáradtság rendszeressé válik, akkor lehet hogy energiahiányban szenvedsz. Ez azt jelenti, hogy nem pihensz eleget vagy rosszul pihensz. Például hogy pihenés közben nyomkodod a telefonodat. 

A megoldás? Pihenj egy kicsit, de úgy hogy az minőségi legyen. Ne legyen a közeledben a telefonod, ne nézz TV-t, minden zavaró tényezőt kapcsolj ki – és egyszerűen csak pihenj. Ha a pihenés után sem érzed, hogy újra energikusabb vagy, akkor már érdemes orvoshoz fordulni, mert esetleg valamilyen vitamin hiány vagy betegség állhat a háttérben.

3. Lehet, hogy betegség áll a háttérben

Mikor krónikus fáradtságról beszélünk akkor több minden is állhat a hátterében. Beszélhetünk itt B12- és D-vitamin-hiányról, vashiányról, a sclerosis multiplexről, a 2-es típusú cukorbetegségről és akár még a  Parkinson-kórról. De ez csak néhány a lehetséges okok közül.

A fáradtsághoz társuló egyéb állapotok közé tartozik a vérszegénység, a pajzsmirigy-problémák vagy akár a leukémia is – ezek mindegyike hihetetlenül kimerülté teheti az embert.

A megoldás?  Ha a kimerültség érzése a semmiből jön, vagy a pihenéssel sem javul a helyzet, akkor már érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenkor jól jöhet egy teljeskörű laborvizsgálat is!

4. Nagyon stresszes vagy

Természetesen sok egészségi állapot fáradtsághoz vezethet, de az is, ha hónapokig túlterhelt vagy, illetve ha olyan nagyobb életváltozáson mész keresztül, amely nagyban befolyásolja az alvásod és a stresszszintedet is. Ekkor hajlamosak vagyunk többet termelni a kortizol hormonból. A kortizol nagyon hasznos a cselekvés serkentésére, de lefekvés előtt növeli az izgalom szintjét, ami miatt nem fogsz tudni rendesen ellazulni és aludni. 

A stressz tehát hiperarousal állapothoz vezethet, amelyben az agy és a test éberebb a normálisnál. Több időt vesz igénybe az elalvás, és mivel az alvás “felületes”, nem mély, nagyobb valószínűséggel ébredünk fel zajra, mozgásra vagy akár még a hőmérséklet-változására is.

5. Az alvási környezeted nem jó

A kényelmes alvási környezet kulcsfontosságú a minőségi alváshoz. Tehát, ha nehézségeid vannak az elalvással vagy az alvással, ennek oka lehet, hogy az alvási körülményeid nem megfelelőek. A rendezett, nem túl világos és nem túl zajos hálószoba kulcsfontosságú a minőségi alváshoz, és itt meg kell említenünk a megfelelő matracot is. 

A megoldás?  Ha nem tudsz elsötétíteni vagy zajos a környezeted, akkor próbáld ki szemmaszkot vagy füldugót, hogy teljesen ki tudd zárni a külvilágot. Próbálj meg egy hidegebb helyiséget (hagyd nyitva az ablakot, ha teheted), mert ez elősegítheti a testhőmérsékleted természetes csökkenését, amely elalváskor jelentkezik.

6. Depressziós vagy

A mentális egészségi állapotok, beleértve a depressziót is , szintén fáradtságot okozhatnak.  A depresszió tünetei személyenként nagyon eltérőek lehetnek. De általános szabályként (az NHS szerint), ha depressziós vagy, hajlamos lehetsz arra, hogy reménytelennek, szomorúnak érezd magadat, és nem érdekelnek már azok a dolgok, amelyek korábban boldoggá tettek. Érdemes megjegyezni, hogy számos fizikai tünet is előfordul, beleértve az energiavesztést és az alvászavarokat is. 

A megoldás?  A depresszió kezelhető beszélő terápiákkal és/vagy gyógyszeres kezeléssel. Ha ezek a tünetek ténylegesen fennállnak a depresszió miatt, akkor fordulj a háziorvosodhoz, aki megadja a szükséges támogatást és segítséget.

7. Kiegyensúlyozatlanok a hormonjaid

A fáradtságot hormonjaink is előidézhetik, különösen akkor, ha menopauzás, perimenopauzális vagy akár premenstruációs időszak alatt vagy. Az elegendő alvás elengedhetetlen a hormonok szabályozásához, mint például a kortizol, az ösztrogén és a progeszteron, az éhséghormonok (mint az inzulin, a leptin és a ghrelin), a melatonin, a pajzsmirigyhormonok és a növekedési hormonok. A melatonin hormon fontos szerepet játszik a szervezet számos biológiai és fiziológiai szabályozásában, beleértve a cirkadián ritmusunkat is. A rossz alvás hatással lehet a melatoninra és annak agyi alvást elősegítő funkciójára.

A megoldás? Az alvást segítő étrend-kiegészítők a magnézium ( a magnézium-citrát vagy a magnézium-glicinát ) segít gyorsabban elaludni, mélyen aludni és csökkenteni az éjszakai ébredések számát. Az ashwagandát is bevethetjük, amely segít a szervezetnek jobban alkalmazkodni a stresszhez, és szabályozza a stresszhormonokat, így nyugodtabbnak érezheted magad.

Nézd meg ezt is!

Gyerekek, akik képesek bárhol, bármikor elaludni!

A gyerekek olyan szerencsések, hogy bármikor jut egy kis idejük az alvásra. Nem számít hol, …